Donacija pčelarima: električna ograda za zaštitu od velikih zvijeri

Donacija pčelarima: električna ograda za zaštitu od velikih zvijeri Donacija pčelarima: električna ograda za zaštitu od velikih zvijeri
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Prekograničnim hrvatsko-slovenskim projektom Carnivora Dinarica nastoji se utjecati na očuvanje populacije velikih zvijeri, ali i promicati mjere čijom se provedbom žele smanjiti štete koje medvjed, vuk i ris mogu prouzročiti lokalnom stanovništvu.

S tim je ciljem Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije iz Stare Sušice za pčelare sa županijskog područja danas realizirao predaju dijela od ukupno 40 zaštitnih električnih ograda. Projekt je ukupno vrijedan 222 tisuće kuna, 85 posto tog iznosa osigurano je iz europskih fondova, a dionik u toj projektnoj aktivnosti je i Primorsko-goranska županija.

Zamjenik župana Petar Mamula smatra kako će donirane ograde pridonijeti smanjivanju šteta, a time i poticanju pozitivnog stava o velikim zvijerima. "Stanovnici našeg područja, koji se bave pčelarstvom, imaju teškoća, prvenstveno s medvjedima, kojih ima sve više što znači da im stanište odgovara. Međutim, moramo se pobrinuti i za ljude te im omogućiti nesmetano obavljanje njihovog posla. To ćemo postići smanjivanjem šteta, a u ovom slučaju one se povremeno javljaju na pčelinjacima i košnicama", istaknuo je Mamula. Poslušajte:

Mamula o donaciji pčelarima, pripremio Nenad Lučić

Komentari