Donirajte hranu, police Socijalne samoposluge su prazne!

Donirajte hranu, police Socijalne samoposluge su prazne!

Trgovački lanci zabranili su prikupljanje hrane u njihovim prostorima (Foto ilustracija: Pixsell)

Na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, na završnoj konferenciji europskog projekta "Hrana i zajednica", više od stotinu studenata riječkog sveučilišta kroz diplomske i seminarske radove predlagalo je rješenja za problem prekomjernog bacanja hrane. Akutni problem su prazne police Socijalne samoposluge.

Banka hrane koja bi povezala donatore je tek u osnivanju, a trenutno najveći problem su prazne police Socijalne samoposluge nakon što su veliki trgovački centri zabranili prikupljanje hrane u njihovim prostorima. Još pregovaramo s trgovačkim centrima, nadamo se da je riječ o njihovoj privremenoj nemogućnosti da prime volontere, rekla je volonterka Centra za kulturu dijaloga Mladena Tadej.

U tijeku je akcija Mladi protiv gladi, pa se hrana prikuplja u školama i vrtićima, ali su police Socijalne samoposluge "Kruh sv. Elizabete" na Brajdi u Rijeci sablasno prazne, tako da je upitno hoće li idućeg tjedna biti hrane koja će se moći podijeliti potrebitima, rekla je Tadej. Ističe kako u Hrvatskoj još nema drugog stalnog načina opskrbe osim donacija građana te poziva Riječane da ih sami dostave na Brajdu.

U sklopu projekta "Hrana i zajednica", sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, kojeg provodi Centar za kulturu dijaloga s partnerima Ekonomskim i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Zelenom akcijom iz Zagreba, više od stotinu studenata uključilo se u društveno korisno učenje. Zajedno s mentorima, kroz svoje su radove nastojali predložiti inovativna rješenja za problem nedovoljnog doniranja hrane u Rijeci i Hrvatskoj. Svi njihovi radovi bit će objavljeni na ovoj mrežnoj stranici.

Poslušajte što su o problemu bacanja hrane i nedovoljnog doniranja rekle Ema Murić, voditeljica projekta "Hrana i zajednica", te Mladena Tadej, volonterka Socijalne samoposluge:

Tadej i Murić o doniranju hrane, pripremila Neva Funčić

Komentari