Dr. Dinko Štimac: "Smijenio me HDZ jer sam upozorio na nestručne kolege!"

Dr. Dinko Štimac: "Smijenio me HDZ jer sam upozorio na nestručne kolege!"

Pernar, Štimac i Sinčić pred novinarima (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

S mjesta predstojnika Klinike za neurokirurgiju riječkog KBC-a smijenio me HDZ nakon što sam Liječničkoj komori poslao dokumente koji ukazuju na nestručnost pojedinih liječnika klinike, rekao je u Rijeci neurokirurg Dinko Štimac na konferenciji Živoga zida, čiji je čelnik odbora za zdravstvo.

"Klinički bolnički centar Rijeka zaprimio je nalaz i mišljenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske (koje je rezultat provedenog nadzora Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva u svibnju 2018. godine) i slijedom zaključaka iz nalaza nadležna tijela su donijela odluku o razrješenju dosadašnjeg predstojnika Klinike za neurokirugiju i imenovanju novog v. d. predstojnika Klinike, a s ciljem osiguranja kontinuiteta u radu. U odnosu na odluku o razrješenju, dosadašnji predstojnik Klinike za neurokirugiju ima pravo iskoristiti pravne lijekove i u roku je za podnošenje istih. Temeljem Zakona o radu i propisa o zaštiti osobnih podataka, nismo u mogućnosti niti smo ovlašteni iznijeti dodatne podatke o djelatniku i postupcima koji su u tijeku", stoji u priopćenju kojim su iz KBC-a odgovorili na naš upit o njihovu stavu u slučaju dr. Štimca.

Odluku o razrješenju dobio je, kako je istaknuo na konferenciji Živog zida, zbog narušenih međuljudskih odnosa na riječkoj neurokirurgiji. Dinko Štimac tvrdi da je smijenjen isključivo zbog politike, i to HDZ-ovih članova, nakon što je Liječničkoj komori poslao dokumente koji ukazuju na nestručnost pojedinih liječnika klinike koji su povezani s tom političkom opcijom. 

"Ako je upozoravanje na nestručan rad narušavanje međuljudskih odnosa, onda ne znam u kojem sustavu kriterija mi živimo. Ja mislim da je ovo jedna čisto politička odluka. Ja sm se učlanio u Živi zid u ožujku ove godine baš iz razloga što sam vidio da su krenuli napadi na mene od strane HDZ-a, a s obzirom da sa uvidio da Ministarstvo zdravstva ne poduzima apsolutno nikakve korake, ja sam odlučio sâm izvijestiti DORH, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci i USKOK u Rijeci, i poslao im dokumente. Radi li se o nestručnom ili nesavjesnom radu, ne znam, to stoji u Kaznenom zakonu. Ja nisam pravnik, ja sam medicinar", rekao je Štimac.

Dinko Štimac ostaje kao liječnik raditi na neurokirurgiji zbog, kako je rekao, troje specijalizanata koji su izjavili da će i oni otići iz riječke bolnice ako ode on. 

Ovo je samo jedan od dokaza da nam je zdravstvo ispolitizirano, da se provode čistke, i to u vrijeme egzodusa kvalitetnih zdravstvenih radnika, naglasili su čelnici Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Ivan PernarPoslušajte izjavu dr. Štimca:

Štimac: Ovo je politička odluka, pripremila Blanka Uzelac

Komentari