Drama u riječkoj Talijanskoj drami zbog neuplaćenog novca iz Italije

Drama u riječkoj Talijanskoj drami zbog neuplaćenog novca iz Italije

Intedant Marin Blažević, ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo i predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević rekao je u petak da je situacija u ansamblu Talijanske drame "dramatična" zbog neuplaćenog godišnjeg iznosa talijanske Vlade za programske aktivnosti te dodao kako se dosad još nije dogodilo da novac ne stigne do kraja tekuće godine.

Talijanska Vlada godišnje uplaćuje 118 tisuća eura, što je oko pola ukupnog iznosa za program Talijanske drame, ostatak novca za programske aktivnosti podmiruju hrvatska i slovenska vlada, a Grad Rijeka pokriva troškove plaća i "hladni pogon".

Uobičajenom praksom se novac za Talijansku dramu uplaćivao iz Rima putem Narodnog sveučilišta u Trstu, potom dvije godine preko Talijanske unije, krovne organizacije talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, a onda je ponovno vraćen model transfera preko tršćanskog Narodnog sveučilišta, podsjetio je intendant Marin BlaževićZbog već ostvarenog dijela programa Talijanske drame u ovoj sezoni, HNK će zbog neuplaćenog iznosa iz Italije poslovnu godinu završiti s oko milijun kuna manjka, rekao je intendant.

Zbog toga je odlučio smanjiti produkciju Talijanske drame u ostatku sezone 2019. "do razine raspoloživog iznosa" koji su uplatile hrvatska i slovenska vlada na jednu premijernu predstavu za odrasle i jednu za djecu. Ako iznos iz Italije ne stigne do kraja tekuće sezone, neće biti programa Talijanske drame u drugoj polovici 2019., a intendant će Gradskom vijeću Rijeke predložiti opće smanjenje obujma programa ovog ansambla.

Blažević je istaknuo da u HNK "ne žele preuzimati odgovornost za neodgovorno ponašanje drugih", ponajprije, Narodnog sveučilišta u Trstu. Ustvrdivši da to postaje i političko pitanje, upitao je zbog čega bi hrvatska i slovenska vlada financirale djelovanje Talijanske drame, ako to ne čini talijanska. O tome je, kaže, izvijestio Ministarstvo kulture i nadležna tijela Hrvatskog sabora.

Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva ustvrdio je da je odgovornost za neuplaćeni iznos na tršćanskom Narodnom sveučilištu. "Za ovo nije kriva talijanska Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, s kojima imamo dobar odnos i koji nam daju podršku", dodao je.

Dosadašnje rukovodstvo Narodnog sveučilišta u Trstu nije provelo niz aktivnosti vezanih uz financiranje talijanske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, te je imenovan povjerenik koji ima zadatak provesti sve to u sljedećih šest mjeseci. Informirani smo da se novac Talijanskoj drami treba uplatiti početkom veljače 2019. godine, naveo je Corva.

Na pitanje je li novac za Talijansku dramu iz Rima uopće uplaćen Narodnom sveučilištu, Corva je kazao da nije jer Narodno sveučilište još nije ni potpisalo ugovor s riječkim HNK za ovu godinu. Iznos za Talijansku dramu dostupan je u talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova, dodao je. "Ne bismo željeli da ova žalosna priča utječe na odnose dviju država", istaknuo je Corva. Napomenuo je da je Talijanska unija dva puta od početka ove sezone za djelovanje Talijanske drame pozajmila po 25 tisuća eura. "Nastojimo izravno s talijanskom Vladom te iznose pretvoriti u predujam novca koji se očekuje", dodao je.

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo naveo je da se problem s nedostatkom novca iz Italije pojavio još na početku tekuće sezone, a sad je eskalirao. Dogovoren je niz gostovanja sljedeće godine, te sad to dolazi u pitanje. Talijanska drama će postojati i ubuduće, ali s ograničenim programom, ako se nastave problemi s financiranjem djelovanja, upozorio je.

Komentari