Drevni običaj paljenja ivanjskih krijesova

Drevni običaj paljenja ivanjskih krijesova Drevni običaj paljenja ivanjskih krijesova
Ivanjski krijes (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka) Ivanjski krijes (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Blagdan svetog Ivana – Ivanje – tradicionalno se obilježava ivanjskim krijesovima. Večeras će se krijesovi paliti na brojnim mjestima, između ostalih i u Delnicama i Zlobinu.

I ove će godine višednevno obilježavanje Dana Grada i blagdana župnog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja, u Delnicama obilježiti niz tradicijskih običaja. Na jednom od vidikovaca Planinskog centra Petehovac iznad Delnica u 20 sati gradonačelnik Ivica Knežević zapalit će tradicionalni Ivanjski krijes.

Okupljanje uz krijes uvod je u sutrašnji središnji dio blagdanskog slavlja kojeg će, nakon svečane sjednice, također obilježiti prezentacija jednoga dijela narodne baštine. Naime, kod najstarije delničke kuće obitelji Rački, bit će predstavljen stari ženidbeni običaj ivanjskih kresnica.

Ivanju će obilježiti i Zlobin -  večeras od 19 sati na igralištu druženje uz besplatan lovački gulaš i piće te nasup tamburaša KUD-a "Žažara", a od 22 sata i gledanje TV-prijenosa utakmice Hrvatske i Meksika sa Svjetskog nogometnog prvenstva. Za kraj - ivanjski krijes na Goricah...da se ne pozabi!

Komentari