Droge u Europi postaju opasnije i smrtonosnije, sve češća predoziranja

Droge u Europi postaju opasnije i smrtonosnije, sve češća predoziranja

Sintetske droge veliki su javnozdravstveni problem (Foto: Pixsell)

Predoziranje narkoticima odnosi sve više života u Europi, gdje kola velik broj novih tvari opasnih za zdravlje, upozorava Europski opservatorij za droge i toksikomaniju (OEDT) u svom današnjem izvješću.

Konzumiranje droga i dalje je velik izazov za europska društva, ističe se u izvješću u kojemu se navodi da je više od 93 milijuna Europljana, ili više od četvrtine osoba između 15. i 64. godine života, imalo iskustva s drogama.

U Europi je i dalje najpopularnija marihuana, zatim dolaze kokain, MDMA (djelatna tvar ekstazija) i amfetamini (amfetamin i metamfetamin).

Prema podacima prikupljenima u 2015. i  2016. godini, na prvome se mjestu ističe zabrinjavajući porast smrtnosti zbog predoziranja, i to u 28 zemalja Europske unije te Turskoj i Norveškoj. Tako je 2015. godine zabilježen 8441 smrtni slučaj, što je šest posto više nego godinu ranije. Predoziranja su uglavnom povezana s heroinom i drugim opijatima (derivatima opijuma), navodi se u izvješću. 

U Francuskoj, Danskoj, Irskoj i Hrvatskoj predoziranje opijatima koji se koriste u zamjenskim terapijama (uglavnom metadonskoj) ubija više od heroina, ističe OEDT.

Drugi veliki razlog za zabrinutost su nove psihoaktivne tvari (sintetske droge), koje su i dalje velik izazov za javno zdravstvo u Europi. Problem je što se sintetske droge brzo zamjenjuju novima, a prodaja im je sve bolje organizirana, putem interneta i na ilegalnom tržištu. 

Posebno zabrinjavaju novi sintetski opijati koji djeluju poput heroina i morfija. Među njima su fentanili, veoma jaki sedativi, koji u Sjevernoj Americi svake godine odnose desetke tisuća života zbog predoziranja. U Europi je u vezi s tom supstancom već zabilježeno više od pedeset smrtnih slučajeva, ustvrđuje se na kraju izvješća.

Komentari