Drvna industrija čini desetinu hrvatskoga izvoza

Drvna industrija čini desetinu hrvatskoga izvoza

Detalj iz proizvodnog pogona lokvarske drvoprerađivačke tvrtke (Foto: Lokve d. d.)

Industrijska prerada drva u Hrvatskoj i dalje bilježi rast izvoza. Istovremeno, stalnim ulaganjima u nove tehnologije i proizvodne programe, promiču se projekti energetske učinkovitosti. O dobrim rezultatima domaće drvne industrije govorilo se, među ostalim, na tiskovnoj konferenciji u tvrtki "Lokve".

Drvna industrija u ukupnom izvozu Hrvatske trenutačno ima više od 10 posto udjela, a izvozni prihod ove proizvodne grane ove bi godine mogao dosegnuti oko šest milijardi kuna. Ako se tome pridoda i zarada šumarske djelatnosti - ukupan prihod premašio bi 11 milijardi kuna. Na to su tijekom današnjeg obraćanja novinarima u dioničkom društvu "Lokve" ukazali predstavnici Hrvatskoga drvnog klastera.

Proizvođači namještaja, obnovljivih izvora energije poput peleta te prozora i vrata sve bolje stoje na inozemnim tržištima. Za njih bi, kažu, više prostora trebalo naći i u projektima energetske obnove javnih objekata - vrtića, škola i slično - u Hrvatskoj. Drvnu industriju očekuje provedba opsežnog projekta kojim bi se dodatno uštedjela energija u proizvodnji. Javlja Nenad Lučić:

Komentari