Državna matura: bit će priznat esej iz engleskog jezika?!

Državna matura: bit će priznat esej iz engleskog jezika?!

Maturanti vjerojatno neće ponovno u klupe zbog eseja iz engleskog (Duško marušić / Pixsell)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zaključio je, nakon provedene stručne analize ispita državne mature iz engleskog jezika, da djelomična objava tema eseja iz engleskog noć uoči pisanja ispita nije bitno utjecala na kvalitetu napisanih eseja, ni na ukupne rezultate ispita te se može očekivati da će ravnateljica NCVVO-a za nekoliko dana, kad budu obrađeni svi uzorci ispita, donijeti odluku o priznavanju regularnosti rezultata tog dijela ispita svima koji su ga pisali na A razini.

"Gotovo smo sigurni da će biti donesena odluka o priznavanju eseja iz engleskog jezika svima jer su dosadašnji rezultati detaljne analize naše stručne skupine, na psihometrijski i statistički sasvim dovoljnom uzorku ispita, doveli do zaključka kako poznavanje teme eseja nije utjecalo ne rezultate ispita", kazala je ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić istaknuvši da je takva odluka i od pravne struke dobila zeleno svjetlo.

Sporna situacija s ispitom iz engleskog jezika dogodila se jer je jedna od tema eseja ispita A razine objavljena noć uoči pisanja tog ispita, 19. lipnja, na jednom internetskom portalu, zbog čega je policija pokrenula kriminalističku istragu. Ispit iz engleskog sastoji od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja, a zbog objave teme eseja u javnosti došla je u pitanje regularnost tog dijela ispita - eseja. Druga dva dijela ispita na A razini, kao i svi ispiti na B razini, u cjelini nisu ugroženi i potpuno su regularni.

Tada je ravnateljica NCVVO-a objavila da će se "svaki pojedini esej pisan na A razini ispita dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti" te "s obzirom na odstupanje kvalitete tog dijela ispita od preostala dva dijela ispita i s obzirom na školske ocjene", što je i učinjeno.

Obrada, psihometrijska i korelacijska analiza eseja s drugim dijelovima ispita napravljena je na preko sedam tisuća slučajno odabranih uzoraka ispita iz engleskoga (od ukupno 18.798 eseja pisanih na A razini), a zatim je izdvojeno i dodatno provjereno i 236 eseja (iz 83 škole). Nakon analize i usporedbe zaključeno je da ovogodišnji rezultati eseja ne pokazuje odstupanja u odnosu na prošle godine, da su rezultati eseja u korelaciji s usporednim zadatkom iz čitanja, te su sve ostale analize pokazale da moguće poznavanje teme nije bitno utjecalo na kvalitetu eseja.

"Osim što imamo stručnu podlogu za taj zaključak, odluka o priznavanju rezultata ispita i pravno je utemeljena jer tema eseja objavljena na webu nije objavljena u našem originalnom obliku, nije čak ni doslovno prevedena i nema isto značenje kao original. Puno bismo više problema imali ako bismo poništili esej i oštetili dobro pripremljene pristupnike koji najviše pokažu na eseju i narušimo im omjer bodova u tri dijela ispita", kazala je Jukić.

Na novinarski upit zna li kako je došlo do objave teme eseja na internetu Jukić je odgovorila da bi i "oni u NCVVO to voljeli znati", ali su im iz policije odgovorili da je istraga još u tijeku.

Komentari