Dva dobitnika Nagrade za životno djelo Grada Rijeke

Dva dobitnika Nagrade za životno djelo Grada Rijeke

Bože Mimica i Darko Gašparović (Foto: Pixsell)

Teatrolog Darko Gašparović za doprinos kulturno, umjetničkom i znanstvenom razvoju Rijeke te povjesničar Bože Mimica za područje izdavaštva i doprinos numizmatici dobitnici su Nagrade za životno djelo Grada Rijeke. Gradsko vijeće prihvatilo je danas prijedlog dobitnika Nagrada grada Rijeke.

Bože Mimica nagrađuje se za doprinos kulturnom životu grada na području izdavaštva i publicistike te posebno za doprinos numizmatici. Mimica je bio na čelu nekoliko izdavačkih kuća, a usto je i autor desetaka stručnih i znanstvenih radova. Sudjelovao je na znanstvenim skupovima na kojima je držao predavanja s područja numizmatike, arheologije i povijesti. Dobitnik je više nagrada, među kojima su godišnje nagrade Grada Rijeke i Županijske nagrade Splitsko-dalmatinske županije te Nagrade za životno djelo njegova rodnoga grada Omiša.

Darko Gašparović nagradu je dobio za izniman doprinos kulturnom, umjetničkom i znanstvenom razvoju Rijeke. Gašparović je bio dramaturg, ravnatelj Hrvatske drame i intendant HNK Ivana pl. Zajca. Predavao je stilistiku, povijest književnosti i teatrologiju na tadašnjem Pedagoškom fakultetu u Rijeci te na sveučilištu u Seoulu. Objavio je značajna djela o književnom stvaralaštvu Miroslava Krleže i Janka Polića Kamova. Među brojnim nagradama koje je dobio ističe se Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Godišnje nagrade dobit će: za digitalnu obradu signala profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci dr. Jonatan Lerga, urolog i ravnatelj Poliklinike Medico dr. Vladimir Mozetič, te predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković i predsjednik Vaterpolskog kluba Primorje EB Predrag Sloboda za unapređenje riječkog sporta.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu blagdana Svetog Vida.

Komentari