Dva riječka dokumentarca na Venecijanskom filmskom festivalu

Dva riječka dokumentarca na Venecijanskom filmskom festivalu

Zgrada Ivexa u filmu "Delta - obilje umjetnosti" (Foto: Filmaktiv)

Na 72. Venecijanskom filmskom festivalu danas će u popratnom programu biti prikazana i dva riječka filma.

Dokumentarac "Delta - obilje umjetnosti" redatelja i scenarista Marina Lukanovića natjecat će se u kategoriji kratkoga dokumentarnog filma, a film o Mirku Zrinšćaku autorice Mirele Hunček, u produkciji Kanala Ri, bit će prikazan u kategoriji portreta umjetnika.

Oba su filma nastala u sklopu europskog projekta ArTVision, u kojem je okupljeno pet regija partnera iz Italije, Albanije Crne Gore i Hrvatske. U protekle dvije godine snimljeno je 140 filmova, a Kanal Ri, koji je hrvatski partner projekta, proizveo je 32 filma.

Primorsko-goranska županija je, uz Lukanovićev film, producirala i filmove "Opčinjen prostorom" o umjetniku Siniši Majkusu autora Bernardina Modrića te "Bešumna kretanja Helene Klakočar" autora Srđana Segarića.

Film "Delta – obilje umjetnosti", nastao u produkciji "Filmaktiva", govori o grupi međunarodno priznatih riječkih umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi Ivexa u samom središtu Rijeke.

Četveročlani autoski tim filma uživat će u Veneciji, a osvoje li nagradu, bit će presretni, ističe Marin Lukanović, autor filma o umjetničkom kolektivu Delta 5:

Lukanović: Čast nam je biti na Venecijanskom festivalu, pripremila Neva Funčić

Komentari