Dvije domaće premijere za osmi rođendan riječkoga Art-kina Croatia

Dvije domaće premijere za osmi rođendan riječkoga Art-kina Croatia Dvije domaće premijere za osmi rođendan riječkoga Art-kina Croatia
Iz filma Sve najbolje (Foto: Art-kino Croatia) Iz filma Sve najbolje (Foto: Art-kino Croatia)
Iz filma Sve najbolje (Foto: Art-kino Croatia) Iz filma Sve najbolje (Foto: Art-kino Croatia)
Iz filma Dobra žena (Foto: Art-kino Croatia) Iz filma Dobra žena (Foto: Art-kino Croatia)
Iz filma Dobra žena (Foto: Art-kino Croatia) Iz filma Dobra žena (Foto: Art-kino Croatia)

Iz filma Sve najbolje (Foto: Art-kino Croatia)

Riječko Art-kino Croatia slavi osmi rođendan. U rođendanskome tjednu, od ponedjeljka 12. do nedjelje 18. prosinca, pripremili su slavljenički program s čak dvije riječke premijere domaćih naslova: "Sve najbolje Snježane Tribuson i "Dobra žena" Mirjane Karanović.

Slavljenički tjedan Art-kina Croatia otvara iščekivana božićna komedija Sve najbolje redateljice Snježane Tribuson. U najavi filma stoji "božićni film s trovanjem", prikazuje se na festivalima i osvaja nagrade, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

Priča prati likove u potrazi za ljubavlju. To su usamljena slastičarka Verica (Ksenija Marinković), uspješna operna pjevačica Brankica (Renata Pokupić), karizmatični bariton Martin (Ozren Grabarić), slatkorječivi soboslikar Ljubo (Goran Navojec), dvije medicinske sestre (Ksenija Paić i Dora Fišter Toš) te poljoprivrednik "neobičnih talenata" Tomo (Bogdan Diklić).

Što je redateljicu nadahnulo da oblikuje baš takve likove te sve ostale detalje iz pozadine filmskoga seta publika će moći osobno saznati od redateljice Snježane Tribuson u moderiranome razgovoru nakon projekcije. Film je na programu večeras u 20 sati.

Za dva dana, u srijedu, također u 20 sati, stiže još jedna premijera - redateljski debi poznate srpske glumice Mirjane Karanović Dobra žena. Karanović potpisuje i scenarij te igra glavnu ulogu, pedesetogodišnju Milenu iz Srbije. Domaćica je, udana za uspješnoga građevinskog poduzetnika Vladu i s njim, po važećim kriterijima, živi u gotovo savršenom braku.

Nakon što tijekom proljetnoga čišćenja kuće otkrije VHS-vrpcu sa snimkama ratnih zločina koje je Vladina jedinica počinila nad civilima tijekom rata, kreću njezini pokušaji da se nosi s tom spoznajom. Film je premijeru imao na Sundanceu, nakon čega niže festivalske uspjehe i nagrade. Među ostalima, na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film u kategoriji Manjinska hrvatska koprodukcija.

Program rođendanskih događanja možete pronaći na internetskoj stranici Art-kina Croatia, a s ravnateljicom Slobodankom Mišković razgovarala je Neva Funčić:

Osmi rođendan Art-kina Croatia, pripremila Neva Funčić

Komentari