Dvoglavi riječki orao i Hodač u akciji promocije taktilnih slikovnica

Dvoglavi riječki orao i Hodač u akciji promocije taktilnih slikovnica

Tanja Šupe, Javorka Milković, Jasna Vukonić Žunić na konferenciji za novinare (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

U organizaciji Odjela i Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida pri riječkoj OŠ Pećine održava se hrvatsko prednatjecanje međunarodnom T&T natjecanju na području taktilne slikovnice, a organizira se i niz akcija u svrhu promidžbe natjecanja kao i same taktilne slikovnice.

U tu će svrhu skulpturi dvoglavog orla na vrhu Gradskog tornja biti stavljen povez preko očiju jedne glave što će predstavljati sljepoću, a na drugu glavu slušalice koje predstavljaju slušanje zvučne knjige. Zahvaljujući pomoći Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, građani će ponovno moći pogledati skulpturu iz blizine.

Dio akcije bit će i skulptura "Hodač" postavljena na Korzu, koja će za tu priliku također dobiti povez za oči i dugi bijeli štap, a na balkonu gradskog Poglavarstva bit će postavljena zastava s Brailleovim pismom. Akcija će se održati u subotu, 11. svibnja između 10 i 12 sati.

Taktilnih slikovnica ima vrlo malo, a ove koje su prijavljene na natječaj, imaju uz tekst na Brailleovom pismu i slike, što predstavlja novinu u svijetu i to su unikatne slikovnice, čija je izrada i financijski zahtjevna.

Hrvatska je do sada na međunarodnim natjecanjima, koja se održavaju u neparnim godinama, s dvije slikovnice ušla u uži izbor, a jedne godine je osvojila drugo mjesto u svijetu s jednom slikovnicom. Natječaj za prijavu taktilnih slikovnica traje do 15. svibnja.

U nastavku poslušajte razgovor koji je s ravnateljicom OŠ Pećine Jasnom Vukonić Žunić vodila Gloria Fabijanić Jelović:

Jasna Vukonić Žunić: Taktilna slikovnica, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari