Dvořak, Rodrigo i Britten u jednoj koncertnoj večeri

Dvořak, Rodrigo i Britten u jednoj koncertnoj večeri

Adriano Martinolli d'Arcy prvi put u Rijeci (Foto: HNK Zajc)

Simfonijski koncert orkestra Opere „Iz Novoga svijeta“ na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca večeras u 20 sati. Riječkim opernim orkestrom prvi put će ravnati Adriano Martinolli d'Arcy, talijanski dirigent međunarodne karijere.

Adriano Martinolli d'Arcy je glazbeno obrazovanje počeo u rodnom Trstu i Milanu, potom diplomirao orkestralno dirigiranje u Beču, te specijalizirao u Berlinu. Ravnao je najpoznatijim europskim orkestarima i ansamblima, a nastupe je zabilježio u Italiji, Austriji, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj, Češkoj, Meksiku. U lipnju će s orkestrom, zborom i solistima riječke Opere, u produkciji studija Realsound iz Udina, snimiti Suppéovu operu "Il ritorno del Marinaio/Povratak mornara" za izdavača CPO – Classic Production Osnabruck.

Na programu subotnje koncerta naći će se simfonija "Iz Novoga svijeta", najpopularnije i najizvođenije djelo Antonina Dvořaka. Remek-djelo, Devetu simfoniju je slavni češki skladatelj napisao za boravka u Americi. Naime, američka milijunašica Jeannette Thurber željela je unaprijediti glazbenu kulturu u domovini, pa je osnovala konzervatorij koji je morao početi s radom, a bez velikog imena na mjestu direktora, to se nije moglo ostvariti. Tražilo se veliko, poznato i ugledno skladateljsko ime u Europi, a izbor je pao na Dvořaka.

Gospođa Thurber nije željela samo direktora nego i skladatelja, a Dvořak je ispunio očekivanja mnogo više nego što su se mogli nadati. Upozorio je Amerikance na to da Amerika ima vrijednu i originalnu narodnu glazbu, naročito u napjevima Indijanaca i crnaca. Na čudesan način Dvořak je, upivši te napjeve i dodajući svoju češku dušu, stvorio prvu američku nacionalnu simfoniju "Iz Novog svijeta", a uspjeh je bio senzacionalan.

Kompozicija Joaquína Rodriga "Concierto de Aranjuez" ponudit će riječkoj koncertoj publici doista rijetku prigodu da čuju solistički nastup na harfi. Solističku dionicu slavnog djela, originalno pisanog za orkestar i gitaru, izvest će poznata riječka harfistica Diana Grubišić Ćiković. "Concierto de Aranjuez" iz 1939. godine je najpoznatije djelo jednog od najpoznatijih španjolskih skladatelja dvadesetog stoljeća. Inspirirano vrtovima kraljevske palače u Aranjuezu, što ih je dao sagraditi Filip II., djelo priziva zvukove iz prirode.

Treći skladatelj na programu je Benjamin Britten, jedan od najznačajnijih, najsvestranijih, najplodnijih ali i najoriginalnijih engleskih skladatelja. Istaknuo se skladajući mnoge opere, od kojih mu je "Peter Grimes" donio svjetsku slavu. Upravo iz tog opernog djela, riječka će publika slušati "Četiri interludija mora" koji se često izvode na koncertnim pozornicama kao posebni simfonijski stavci. Prvi preludij mora donosi sliku oluje na moru, drugi ocrtava sunčano jutro, treći mjesečinu na moru, a četvrti se vraća motivima oluje.

Komentari