Eko Kvarner: Hrvatska uništava obnovljive izvore enegije

Eko Kvarner: Hrvatska uništava obnovljive izvore enegije

Ova privatna kuća u zagrebačkom Španskom proizvede dvostruko više električne energije nego što troši (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Prihvati li Vlada RH prijedlog da se korištenje sunčeve energije sljedeće godine ograniči na 10 megavata, to će uništiti razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, upozoravaju iz Eko-Kvarnera.

Prijedlog tarifnog sustava za 2014. znači uništenje sektora obnovljivih izvora energije, pogotovo korištenja sunčeve energije koja se ovim dokumentom dimenzionira na upravo smiješnih 10 MW, čime Hrvatska i dalje ostaje među zadnjima u Europi, kazao je danas predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić.

Prijedlog novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije i kogeneracije iz obnovljivih izvora energije za 2014. godinu, Vlada treba prihvatiti do kraja listopada.

Predviđa se da će sljedeće godine u svijetu biti instalirano više od 40 GW solarne energije, a samo u kolovozu ove godine u Njemačkoj je postavljeno 291,6 MW solarnih fotonaponskih sustava, što je gotovo trideset puta više nego je predviđeno novim tarifnim sustavom za Hrvatsku za cijelu godinu, dodao je Piršić.

Hrvatska zbog interesa pojedinih lobija uporno inzistira na zastarjelom i prevladanom konceptu energetskog razvoja s dominacijom velikih centraliziranih energetskih objekata na fosilna goriva, poput kontroverznog projekta izgradnje termoelektrane Plomin C, navodi se u priopćenju.

Koalicijska Vlada premijera Zorana Milanovića nije provela obećani razvoj obnovljivih izvora energije niti donijela višedesetljetni program prelaska na OIE kao glavne izvore energije. Smatramo da je ta situacija sramotna i u potpunoj suprotnosti s dugoročnim energetskim planovima EU-a, kao i s elementarnim zdravim razumom, poručuju iz Eko-Kvarnera.

Komentari