Eko-stožer kazneno prijavio Ekoplus zbog nesnosnog smrada na Marišćini

Eko-stožer kazneno prijavio Ekoplus zbog nesnosnog smrada na Marišćini

Josip Katalinić i Mirna Međimorec pred Općinskim državnim odvjetništvom (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Protiv "Ekoplusa" iz Rijeke i direktora Josipa Dedića, Krizni eko-stožer Marišćina podnio je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu. Odgovorne osobe u "Ekoplusu" terete za nesnosan smrad i nepodnošljive uvjete života u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Marišćini.

Zajedno s 58 mještana s područja Viškova, Krizni eko-stožer Marišćina želi kaznenu odgovornost Trgovačkog društva "Ekoplus" i odgovorne osobe poduzeća u većinskom vlasništvu Grada Rijeke. Tereti ih se za ugrožavanje okoliša postrojenjem i otpadom, kaže predstavnik Eko-stožera Marišćina Josip Katalinić.

„Mi podnosimo kaznenu prijavu protiv krajnjih izvršitelja zbog čitavog niza nemara. Međutim, ovo je politički problem kojeg treba riješiti na političkoj razini. Sve dok jedinice lokalne samouprave ne donesu odluke za odvojeno prikupljanje biorazgradivog komunalnog otpada, mi se nećemo riješiti smrada", rekao je Katalinić. 

Prošlo je šest godina otkad su mještani prvi puta osjetili neugodne mirise, a problem do danas nije riješen, navodi članica Eko-stožera Mirna Međimorec"Mi ne znamo kakve će dalekosežne posljedice ovaj deponij imati na život mještana u našoj općini. Potrošeno je do sada 80 milijuna eura, i netko mora odgovarati da s toliko puno uloženog novca danas imamo ovoliko problema u gospodarenju otpadom", naglasila je.

Ovo je već treća prijava DORH-u zbog Marišćine. Protiv Komunalnog društva "Čistoća" i odgovornih osoba donesene su dvije pravomoćne presude u korist Kriznog eko-stožera. Sada žele kaznenu odgovornost. Kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora. Javlja Blanka Uzelac:

Kaznena prijava protiv "Ekoplusa", pripremila Blanka Uzelac

Komentari