Eko-stožer: Što s otpadom iz Marišćine?

Eko-stožer: Što s otpadom iz Marišćine?

Detalj s Marišćine (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Još se ne zna gdje će se i kako plasirati otpad iz ŽCGO Marišćina, upozorava Krizni eko-stožer. Da bi projekt bio održiv, otpad mora poslužiti kao gorivo, a pitanja su - gdje, za koliko novca i uz koliku štetnost za okoliš.

Iako bi Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina trebao proraditi ove godine, još se ne zna model plasiranja goriva iz otpada na kojem se zasniva navodna održivost ovog projekta. Na to su danas upozorili članovi Kriznog eko-stožera Marišćina tražeći i smjenu predsjednika uprave Ekoplusa Dušana Šćulca koji svojim pismom županu konačno potvrđuje stare navode stožera i vlastitu nesposobnost.

Kako nisu izgrađene planirane energane koje bi otpad koristile kao gorivo, ostaju dvije mogućnosti. Prva su cementare, što bi građane koštalo do dva milijuna eura godišnje jer bi se spaljivanje otpada naplaćivalo 30 eura po toni. Druga mogućnost je termoelektrana Plomin 1 i gradske toplane kao rješenje dvojbene ekonomičnosti te, kako tvrdi Silvana Vozila iz Stožera, sigurne štete za okoliš. U zraku bi bilo puno kancerogenih tvari, opasnih za građane Rijeke i okolice. Javlja Saša Vuksan:

Komentari