Ekonomisti o gospodarstvu - bez političara

Ekonomisti o gospodarstvu - bez političara

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskoga društva ekonomista (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Po prvi puta na redoviti susret ekonomista Hrvatske u Opatiji nisu došli vodeći ljudi zemlje, iako je ranijih godina bilo uobičajeno da o gospodarstvu govore predsjednik, premijer, ministri...

Vjerojatno nemaju što reći, smatra predsjednik Društva ekonomista i organizator trodnevnog savjetovanja Ljubo Jurčićjer ovo nije politički ni populistički skup na kojem se govori ono što ne stoji

Dvjestotinjak ekonomista raspravlja o ekonomskoj politici Hrvatske u 2014. godini, najvećem problemu u zemlji. Jurčić je ipak optimist jer kaže da je Europska unija u dubljem deficitu od Hrvatske. Vlada bi jedino trebala odustati od ideje o MMF-u kao rješavanju deficita i okrenuti se razvojnoj politici, rekao je Jurčić.

Dodao je kako MMF ne brine o proizvodnji već o tome da se smanji potrošnja u zemlji, a to je protivno ekonomskoj politici u kojoj nema rezanja. U Hrvatskoj nije problem prekomjerni deficit proračuna, već prebrzi rast javnog duga.  MMF ima smisla jedino pod uvjetom da bude potpora Vladinoj politici razvoja, zaključio je Ljubo Jurčić.

Skup koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, nastavlja se sutra raspravom o Europskoj uniji i investicijama u našoj zemlji, a završava u petak kad je glavna tema turizam.

Politička elita ove godine na savjetovanje nije došla, a atmosfera izvan predavanja protekla je u komentiranju slučaja Nadana Vidoševića. Iz Opatije Blanka Uzelac:

Komentari