"Ekstravagantne godine" u MMSU: Može li starost biti poticajna?

"Ekstravagantne godine" u MMSU: Može li starost biti poticajna?

Umjetničko oblikovanje starosti kao prostora mogućnosti (Foto: MMSU Rijeka)

Festival i izložba ''Ekstravagantna tijela: ekstravagantne godine'' odvijat će se od 11. ožujka do 5. travnja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Međunarodni projekt potpisuje "Kontejner - biro suvremene umjetničke prakse" iz Zagreba.

Ekstravagantna tijela međunarodni je umjetnički festival koji se od 2007. održava svake tri godine, a tematizira načine na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, neovisno radi li se o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Polazeći uvijek iz devijantne pozicije ekstravagantnog drugog, festival se u prvom izdanju bavio tjelesnim invaliditetom, u drugom mentalnim zdravljem, dok je tema posljednjeg izdanja festivala starost: individualna iskustva, društvene implikacije i kulturna uvjetovanost onoga što zovemo trećom dobi. 

Pitanje starosti festival prepoznaje kao ono što čini vidljivim pretpostavke na kojima se temelji suvremeno društvo, i kao mjesto s kojeg se otvara mogućnost njegove kritike. Ekstravagantne godine zapravo predstavljaju starost kroz nekonvencionalne, drugačije i poticajne perspektive spram tijela i uma u stalnoj transformaciji – ekstatičnu i oslobođenu starost u punini svih svojih mogućnosti i potencijala.

Partneri na projektu su Kiosk iz Beograda, Live Art Development Agency iz Londona, Galerija Klovićevi dvori iz Zagreba, Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, Galerija12 HUB iz Beograda, Zaklada Zajednički put iz Zagreba, Bezanijska kosa umirovljenički dom iz Beograda i Atelier Frankfurt iz Frankfurta. U Rijeku projekt stiže nakon izložbi u Zagrebu i Beogradu.

Riječki MMSU će tijekom trajanja izložbe postati mjesto međugeneracijskog susreta kroz performanse, projekcije i izložbe na kojoj će biti predstavljeni video i audioradovi, instalacije, skulpture i fotografije poznatih suvremenih umjetnika. Dnevni boravak i radionice smještene unutar izložbenog prostora će na dnevnom redu imati aktivnosti edukativnog, praktičnog ali i zabavnog karaktera. Članovi iz umirovljeničkih klubova Belveder, Potok, Podvežica, Zamet i Centar kao kustosi će postaviti izložbu radova iz zbirke MMSU na temu emancipacije žena. Osim na web stranicama MMSU, sve informacije o događanjima bit će dostupne i na stranici penzici.rijeka.hr.

O izložbi govori ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj:  

Slaven Tolj o Ekstravagantnim godinama, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari