EU novci za riječke projekte

EU novci za riječke projekte

Suzana Belošević Romac i Vojko Obersnel sa smješkom najavili projekt SMILE (Foto: Grad Rijeka)

Europska komisija odobrila je Gradu Rijeci 85 tisuća eura za sufinanciranje projekta SMILE za razvoj i uvođenje planova i mjera za energetski učinkovita prometna rješenja.

SMILE je projekt vrijedan sto tisuća eura u kojem sudjeluje 11 partnera iz pet zemalja: Grčke, Španjolske, Francuske, Italije i Hrvatske. Koristit će se za izradu dokumentacije prometnih modela gradskog prijevoza i urbanog transporta, promociju riječkog prometnog pravca te razmjenu iskustava Rijeke s Barcelonom, Montpellierom i Pirejem, gradovima-partnerima u projektu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel danas je rekao da je ovih dana stigla potvrda da će se sredstvima europskih fondova financirati još tri projekta kojima je nositelj Grad Rijeka: Creativ start up za poduzetničke kapacitete, YES projekt za jačanje poduzetničkih kapaciteta mladih te IRIS - sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije, Riječkome sportskome savezu.

Na pitanje o kojim je iznosima riječ u ta tri projekta, gradonačelnik je odgovorio: EU ne funkcionira na principu trgovca konjima pa da se sve svodi na to da će netko donijeti koferčić pun novaca. Ovo su projekti koji su odobreni, postoji njihova okvirna vrijednost, a sada slijede pregovori o stvarnom financiranju, odnosno utvrđivanje tih iznosa. Generalno gledajući vjerojatno to za ova tri projekta znači oko milijun eura, a koliko će tko od toga dobiti to će se moći preciznije reći nakon završetka procesa pregovora.

Komentari