Europskim projektom do bolje zdravstvene usluge oboljelima od celijakije

Europskim projektom do bolje zdravstvene usluge oboljelima od celijakije Europskim projektom do bolje zdravstvene usluge oboljelima od celijakije
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Premijerom predstave "Lana tinejdžerica - odrastanje bez glutena" županijska Udruga oboljelih od celijakije obilježit će 16. svibnja Međunarodni dan celijakije. Riječ je o edukativnoj predstavi za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola.

Predstavom "Lana tinejdžerica - odrastanje bez glutena" želi se približiti celijakija - kronična, neizlječiva bolest intolerancije na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, te informirati o bezglutenskoj prehrani.

Predstava je nastala prema istoimenoj knjižici u kojoj autorica Marina Milinović, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije Primorsko-goranske županije, opisuje život tinejdžerice Lane koja ima celijakiju i njen odnos s vršnjacima i obitelji. Premijera je 16. svibnja u Filodramatici s početkom u 13 sati, najavljeno je danas u Rijeci.

Istaknuto je i da su Udruzi odobrena europska sredstva za projekt namijenjena oboljelima od celijakije i liječnicima, FOCUS IN CD, a provodi se s 12 partnera iz Slovenije, Njemačke, Italije i Mađarske.

"Celijakija je vrlo specifična jer je velika odgovornost i na pacijentu koji mora jako puno znati o bolesti - kako s njom živjeti, što jesti, gdje nabavljati namirnice, koja su mu prava. Projektom želimo pružiti bolju zdravstvenu uslugu, među ostalim, i kreiranjem internetske stranice gdje oboljeli, ali i liječnici, mogu pronaći provjerene i pouzdane podatke o celijakiji i informacije kome se obratiti za postavljanje dijagnoze, liječenje, savjet ili pomoć, što bi moglo poslužiti i kao model informiranja i o nekim drugim kroničnim bolestima", rekla je jedna od voditeljica projekta Alemka Mirkov.

Poslušajte:

Alemka Mirkov o projektu, pripremila Biserka Belić

Komentari