Europsko ekipno zlato u podvodnoj orijentaciji: i Goranke na tronu!

Europsko ekipno zlato u podvodnoj orijentaciji: i Goranke na tronu!

Sašu Miloš i Iris Despotović primio je fužinski načelnik David Bregovac (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Hrvatska ženska reprezentacija se s Prvenstva Europe u podvodnoj orijentaciji u Njemačkoj vratila sa zlatnim odličjem u ekipnoj konkurenciji. Uz Anu Jerković i Emu Ivetić iz Medulina, zlatnu su četvorku činile i članice Sportsko-rekreacijskog društva Viševica iz Fužina Saša Miloš i Iris Despotović.

Sezona tijekom koje se može trenirati u jezerima Gorskoga kotara traje kratko, a na goranskom području postoji tek jedan manji bazen u Delnicama. No unatoč tim i drugim poteškoćama, goranske sportašice ipak su došle do europskog trona! 

Saša Miloš sretnom okolnosti smatra to što su, na natjecanju gdje ekipe startaju u razmaku od deset minuta, reprezentativke Hrvatske izvukle startni broj jedan te zbog toga nisu bile opterećene rezultatima ostalih sudionica.

Nakon lošijeg rezultata favoriziranih Ruskinja, teret nastupa, koji je trebalo odraditi bez greške, pao je na Ukrajinke. One su neposredno prije ulaska u cilj podlegle pritisku i napravile propust, te tako našim reprezentativkama otvorile put do najvišeg postolja.

Naime, podvodna orijentacija zahtijeva vrhunsku koncentraciju jer se natjecateljska potraga za pozicijom kontrolnih točaka odvija uz lošu vidljivost u zamućenim vodama jezera, uz pomoć kompasa i monoperaja. Kako se pritom postižu velike brzine, svaka se pogreška može znatno odraziti na konačni rezultat.

Osim toga, za postizanje vrhunskih rezultata potrebni su i odgovarajući uvjeti treniranja. Goranske natjecateljke sezonu treninga u jezerima Gorskoga kotara nerijetko započinju već u proljeće, pa nakon boravka u hladnoj vodi ponekad na obali moraju naložiti vatru kako bi se ugrijale, ističe Saša Miloš.

Mali, dijelom vrlo plitak i samo 25 metara dugačak bazen u Delnicama ne nudi željene uvjete za trening, no Miloš je zahvalna Goranskome sportskom centru što natjecateljima Viševice dopušta treniranje s perajama.

Kupnja nimalo jeftine ronilačke opreme posebna je priča jer se mora naručivati iz raznih zemalja - boce s kisikom stižu iz Mađarske, kompasi iz Njemačke i Rusije, peraje iz Ukrajine… ali, entuzijazma očito ima dovoljno za uspon na najviše natjecateljsko postolje u Europi! Javlja Nenad Lučić:

Goranke i Istrijanke na europskom tronu, pripremio Nenad Lučić

Komentari