Faulend i Vujić u Županijskoj komori: "Brojne su prednosti uvođenja eura!"

Faulend i Vujić u Županijskoj komori: "Brojne su prednosti uvođenja eura!"

Michael Faulend i Vidoje Vujić danas u Rijeci (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Uvođenje eura kao službene valute u Hrvatsku, bila je tema današnje sjednice Gospodarskog vijeća HGK - Županijske komore u Rijeci. Koje su prednosti, a koji nedostaci uvođenja eura u turističku zemlju poput Hrvatske te ukidanja valutne klauzule kao jedne od najvećih koristi eura kao službene valute?

Viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend izložio je očekivane prednosti i nedostatke uvođenja eura: "Kad se promatraju nove zemlje članice poput Slovenije, Slovačke i baltičkih zemalja, koje su u proteklih desetak godina uvodile euro, rast cijena zbog uvođenja eura je bio svega na razini 0,2 do 0,3 posto."

Kao jednu od najvećih koristi eura, viceguverner ističe ukidanje valutne klauzule na kredite. "To je jedna od najvećih koristi koju će nam euro donijeti, i onda još cijeli niz koristi i blagodati koje će hrvatsko gospodarstvo uživati - od nižih kamatnih stopa nadalje", rekao je Faulend.

Predsjednik HGK Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić naglašava kako HGK procjenjuje da je uvođenje eura izuzetno korisna mjera za gospodarstvo. "Očekuje se posebno veliki doprinos za turistički sektor jer smo mi turistička zemlja. Ukinut će se i razni troškovi koje sad imamo prilikom razmjene i ugovaranja usluga i roba, a zapravo je Hrvatska skoro 80 posto u eurozoni sa svojom trgovinskom i drugom razmjenom", rekao je Vujić. 

Poslušajte razgovor s viceguvernerom HNB-a Michaelom Faulendom:

Faulend o uvođenju eura, pripremila Olivera Vinković

Komentari