Faure, Saint-Saens, Ravel: virtuozni puhači oduševili riječku publiku

Faure, Saint-Saens, Ravel: virtuozni puhači oduševili riječku publiku

Foto: Ana Marija Ilić

Koncert "Faure, Saint-Saens, Ravel" održan je u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Izvedbom je ravnao Ville Matvejeff koji je posljednji put na pozornici Zajca dirigirao krajem protekle sezone. Publika je dugim pljeskom pokazala oduševljenje izvedbom.

Iako se djelo "Pelléas et Mélisande" najčešće povezuje s Debussyjem i operom, djelo je prvi put zaživjelo kao Fauréova suita. Dok Debussyjeva glazba duboko odražava beskonačne nijanse suptilne simbolike koja prožima priču i njene likove, Fauréova partitura djeluje na mnogo manje neposrednoj dramskoj razini, elementom koji dočarava mekani, antički ambijent.

Suita je atraktivan primjer njegovog stila po tome što su stavci vrlo slični vokalnoj glazbi; puhači uvjerljivo sugeriraju izgovore ljudskog glasa. Svega dvanaest, a potom deset puhača, najviše su zaslužni za orkestralnu boju i atmosferu. U kratkim solažama pokazali su veliku muzikalnost i ljepotu tona.

Saint-Saensova druga simfonija bila je njegov posljednji pokušaj pisanja simfonije. Najčešće kritike bile su da je simfonija tehnički vrlo zahtjevna, no emocionalno hladna. S druge strane, vrlo je nekonvencionalna u pogledu forme. Fuga koja je temelj prvog stavka izazvala je veliko čuđenje publike prilikom prve izvedbe, kao i razvoj scherza koji se ne ponavlja, već završava decrescendom sinkopirane figure i naglim forte akordom.

Iako pred dirigenta Saint-Saens stavlja zahtjevan zadatak, Matvejeff je vješto podcrtao najmelodioznije dijelove partiture, dok je orkestar svojom virtuoznošću ostavio dojam lakoće koja ne odaje tehničku zahtjevnost.

Ravelova suita bila je najefektniji dio koncerta. Orkestar je postigao duge impresionističke fraze mekanim prijelazima između skupina instrumenata i suptilnom dinamikom. Kao i razigranost dinamičkim iznenađenjima te igranjem s tonom, dovodeći do poigravanja između prijelaza artikularnosti i transformacije tona u zvuk.

Vrlo dojmljiv koncert zaista zaslužuje velike pohvale. Poslušajte djelić atmosfere:

Virtuozni puhači oduševili riječku publiku, pripremila Ana Marija Ilić

Komentari