Festival goranskih starina posvećen staklarstvu

Festival goranskih starina posvećen staklarstvu Festival goranskih starina posvećen staklarstvu
Otkrivanje ploče u Staroj Sušici (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka) Otkrivanje ploče u Staroj Sušici (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)
Kak je blu prejk u Rauni Gari (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka) Kak je blu prejk u Rauni Gari (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Otkrivanje ploče u Staroj Sušici (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

U Ravnoj Gori završen je festival starina „Iz bakine škrinjice“, ove godine posvećen staklarskoj tradiciji ravnogorskoga kraja. Time je nakratko oživljena zanimljiva priča iz goranske povijesti.

Prošlo je 250 godina od početka rada staklarske radionice u Staroj Sušici – jedne od prvih u Hrvatskoj. Time je počelo i doseljavanje Čeha u ravnogorsko područje.

Na tradiciju ravnogorskog staklarstva podsjeća danas otkrivena ploča u naselju Stara Sušica. Umijeće tog zanata obnavljano je i kroz radionice te izložbe petog izdanja festivala Iz bakine škrinjice, u nastojanju da se od zaborava otme vrijednu, ali zamrlu zanatsku vještinu.

U obilježavanju vrijedne obljetnice na području Općine Ravna Gora sudjelovali su i članovi Zajednica Čeha iz Zagreba, Rijeke i Daruvara čiji su preci bili pokretači staklarskih radionica u Gorskim kotaru. Javlja Nenad Lučić:

Komentari