Festival znanosti - festival Sunca

Festival znanosti - festival Sunca Festival znanosti - festival Sunca
Znanost i pjesma se vole (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka) Znanost i pjesma se vole (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Sa svečanosti otvorenja (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Sunce je tema danas otvorenog 13. Festivala znanosti. Festiva ove godine traje pet dana, a 36 ustanova pripremilo je više od 150 događanja na 18 lokacija u Rijeci.

Organizator je Udruga Zlatni rez iz Rijeke, a kako je istaknuto na konferenciji za novinare, na svim događanjima dosadašnjih izdanja festivala bilo je više od 75.000 sudionika. Osim u Rijeci, Festival će se  održati u još 14 hrvatskih gradova.

Predavanja, prezentacije, filmske projekcije, predstave, radionice, izložbe, igraonica, laboratoriji otvoreni za razgled... To je dio bogatog programa iz kojeg se izdvajaju Otvoreni dan sveučilišnih odjela za fiziku, matematiku i biotehnologiju te razgovori u "Znanstvenom kafiću" na aktualne teme:  cijepljenje djece, istraživanje ugljikovodika u Jadranu ili obnovljivi izvori energije.

U projektu "Znanost na Korzu", svakodnevno od 12 do 14 sati, Riječani će moći doznati više o duginim bojama ili matematičkim trikovima s kartama te napraviti pokuse sa Sunčevom svjetlosti i promatrati Sunce teleskopom.

Ove se godine u Festival znanosti uključilo po devet vrtića i škola koje će predstaviti projekte na temu Sunca, a pokrenuta je i manifestacija "Studenti za studente" u kojoj će na Kampusu biti izloženi radovi studenata.

Većina aktivnosti održavat će se na Sveučilišnom kampusu, ali i u Astronomskom centru, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja te školskom brodu Vila Velebita 2, koji će biti privezan u riječkoj luci. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Detalji programa Festivala znanosti u Rijeci dostupni su ovdje, a poslušajte što je na otvorenju manifestacije zabilježila Lea Domijan Fišter te što joj je o Suncu ispričala Rajka Jurdana Šepić: 

Raspjevani i osunčani Festival znanosti u Rijeci, pripremila Lea Domijan Fišter

Rajka Jurdana: Sunce je prava proljetna tema, nekima posao nekima zadovoljstvo, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari