Filipović je novi riječki gradonačelnik, Komadina ostaje župan PGŽ

Filipović je novi riječki gradonačelnik, Komadina ostaje župan PGŽ

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Marko Filipović osvojio je većinu glasova građana Rijeke i tako postao novi gradonačelnik. Zlatko Komadina nastavlja još jedan mandat voditi Primorsko-goransku županiju. U PGŽ je na izbore izašlo 33,7 posto birača, a u gradu Rijeci 34,16 posto.

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi u Primorsko-goranskoj županiji, Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) osvojio je 13.100 glasova više od Garija Cappellija (HDZ, HSLS).

Filipović je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo rezultatima, poručujući da je "Rijeka dokazala da socijaldemokracija stanuje u Rijeci, da je stanovala i da će stanovati će u naredne četiri godine". Istaknuo je da će među prvim projektima koje će početi ostvarivati biti gradnja dva nova vrtića, 1000 novih stanova i otvaranje Rijeke moru. Upitan o sastavljanju većine u Gradskom vijeću, istaknuo je da njegova koalicija nastavlja razgovore sa svima od centra prema lijevo. "Siguran sam da ćemo u idućim tjednima formirati većinu i konstituirati Gradsko vijeće te izabrati predsjednika i nastaviti raditi u novom ritmu u sljedeće četiri godine". Zahvalio se svima koji su izašli na izbore i čestitao protukandidatu na ostvarenom rezultatu. (Hina)

U Rijeci su obrađena sva biračka mjesta, a Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) pobijedio je kandidata grupe birača Davora Štimca s 3.107 glasova prednosti. 

U PGŽ su birači u drugom krugu birali još šest gradonačelnika i osam načelnika. Nakon što su prebrojani svi glasovi Damir Rukavina je gradonačelnik Crikvenice, Antonio Dražović Čabra, Katarina Mihelčić Delnica, Ana Kučić Malog Lošinja i Fernando Kirigin Opatije. Nakon 87 posto obrađenih biračkih mjesta u gradu Cresu Marin Gregorović ima 110 glasova prednosti pred Sanjom Tomić.

Dražen Vranić je načelnik Kostrene, Zdenko Jakuc Lopara, Bojan Simonič Lovrana, Vedran Kinkela Matulja, Daniel Strčić Punta Daniel Grbić Vinodolske općine, Sanja Udović Viškova i Dražen Mufić Vrbovskog.

Komentari