Film: novo "Groblje kućnih ljubimaca" nije na odmet

Film: novo "Groblje kućnih ljubimaca" nije na odmet

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Ovogodišnje "Groblje kućnih ljubimaca" vjerojatno će privući mlađu generaciju ili one koji novi film žele usporediti s originalom. U svakom slučaju, nije na odmet otići u kino i izdvojiti sat i 50 minuta slobodnog vremena za film koji je prije svega vrijedan zbog scenarija.

Pet Sematary / Groblje kućnih ljubimaca (2019); redatelji: Kevin Kolsh, Dennis Widmyer; scenarist Matt Greenberg prema knjizi Stephena Kinga; glumci: Jason Clarke, Amy Seimetz, Jete Laurence

Vrlo su rijetki filmovi strave za koje možemo reći da su vrijedni gledanja, pa se većina i šali na njihov račun kad kažu da su to filmovi u kojima glume nepoznati glumci, režiraju ih neproslavljeni redatelji i uglavnom su niskobudžetni, scenaristički predvidljivi i lako zaboravljivi uradci.

Međutim, u tom se žanru ipak pronađu biseri, a jedan od njih svakako je "Pet Sematary", remake istoimenog filma iz 1989. godine.

Novi film je vrijedan zbog scenarija, što ne čudi budući da je rađen po knjizi Stephena Kinga. U kojoj mjeri film vjerno prati sadržaj knjige na vama je da se uvjerite. Ono što vam mi možemo reći jest da poštuje bit Kingovog pisanja, a ta je – horor priča s elementima teške drame.

Obitelj Creed seli iz Chicaga u malo mjesto Ludlow, kako bi se otac, majka i njihovo dvoje djece riješili stresa i posvetili sebi. Uskoro doznaju da je na njihovom terenu groblje kućnih ljubimaca što, samo po sebi, ne bi bilo toliko sporno, dok u prometnoj nesreći ne izgube svog kućnog ljubimca, mačka Churcha. Zakopavanjem mačka na "Pet Sematary" (namjerno krivo napisano, groblje se inače piše cemetery), otkopavaju strašnu tajnu malog mjesta, a ona četveročlanu obitelj dovodi do spoznaja koje se izravno tiču njih.

Glumci su solidno odradili svoj posao, a lik glavnog glumca, doktora Creeda tumači relativno poznat Australac Jason Clarke (First Man, Zero Dark Thitry, Terminator Genisys).

Velika pohvala ide maloj i perspektivnoj djevojčici Jete Laurence u ulozi kćeri Ellie.

S nestrpljenjem smo čekali odjavnu špicu ne bi li čuli originalnu verziju pjesme "Pet Sematary" grupe Ramones (podsjetimo da su Ramonesi pjesmu uglazbili upravo za potrebe istoimenog filma iz 1989. godine). No, umjesto originala u odjavnoj špici čuli smo Ramonesovu pjesmu u obradi grupe Starcrawler iz Los Angelesa. Razočaravajuće.

Ako ste ljubitelji Ramonesa, više nego što ste ljubitelji filmova strave, neka onda film "Pet Sematary" bude hommage svim preminulim članovima te kultne grupe.

Komentari