Film o nezavisnoj sceni ratnih devedesetih kroz kadrove kanadskog redatelja

Film o nezavisnoj sceni ratnih devedesetih kroz kadrove kanadskog redatelja Film o nezavisnoj sceni ratnih devedesetih kroz kadrove kanadskog redatelja
Foto: MMSU Rijeka Foto: MMSU Rijeka

U filmu se pojavljuje i riječka grupa LET3 (Foto: Pixsell)

Kao dio pretprograma Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture sinoć je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci prikazan dokumentarni film o nezavisnoj kulturnoj sceni Hrvatske " RAT ART - Hrvatski neovisni umjetnici."

Snimio ga je sredinom devedesetih kanadski redatelj Zev Asher, kojeg je zanimalo kako ratna zbivanja djeluju na umjetničku scenu.

U filmu se pojavljuje čitav niz hrvatskih avangardnih umjetnika poput glazbenika Massima Savića, Zorana Prodanovića Prlje i Leta 3, Severine, Tonija Cetinskog, Alke Vujice, Satana Panonskog ili Davora Gobca, vizualnih umjetnika i performera Vladimira Dodiga Trokuta, Vlaste Delimar, članova Labin Art Expressa ili Ivana Faktora, redatelja glazbenih spotova Radislava Jovanova Gonze. Većina njih priča svoju priču o ratu i umjetnosti koja je zanimljiva jer je lišena uobičajenog konteksta i ispričana na način da bude razumljiva strancu.

Asher je, kaže Janka Vukmir koja je s njim surađivala, bio iskreno dirnut time da i u tim uvjetima postoji bogata i živa scena. Film je zapravo digitalizirani VHS, ton je mutan, tehnički loš, ali i kao takav, vrijedan dokument vremena tim prije što su devedesete još neistražene i nedefinirane što se tiče kulture i umjetnosti. Zanimljivo je da Institut ne uspijeva pronaći nikoga od Asherove rodbine (umro je 2013. godine) pa čak ni njegovu partnericu Sanju Živković koja ga je i dovela u Hrvatsku i koja bi trebala biti u Kanadi.

Projekcija prethodi izložbi pod nazivom "Devedesete: Ožiljci", koja će biti postavljena u riječkom MMSU iduće godine. Nositelj projekta je Institut za suvremenu umjetnost u Zagrebu čija se voditeljica Janka Vukmir živo sjeća pokojnog Ashera i suradnje s njim, pa je to podijelila s Albertom Petrovićem - poslušajte:

Janka Vukmir: Film je drugačiji od onoga na što smo navikli, pripremio Albert Petrović

Komentari