Filmska večer Gorana Trbuljaka u Art-kinu i predstavljanje knjige umjetnika

Filmska večer Gorana Trbuljaka u Art-kinu i predstavljanje knjige umjetnika Filmska večer Gorana Trbuljaka u Art-kinu i predstavljanje knjige umjetnika
L.E.F. (Foto: MMSU Rijeka) L.E.F. (Foto: MMSU Rijeka)
3 + 3 = 7 (Foto: MMSU Rijeka) 3 + 3 = 7 (Foto: MMSU Rijeka)
Knjiga umjetnika (Foto: MMSU Rijeka) Knjiga umjetnika (Foto: MMSU Rijeka)
Goran Trbuljak na otvorenju izložbe u MMSU (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Goran Trbuljak na otvorenju izložbe u MMSU (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: MMSU Rijeka

U sklopu izložbe "nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika" Gorana Trbuljaka, postavljene do 12. svibnja u riječkome MMSU, u Art-kinu Croatia će u utorak 16. travnja biti prikazana tri filma na kojima je Trbuljak radio kao snimatelj ili redatelj, a dan kasnije predviđena je promocija knjige.

Goran Trbuljak kameru je studirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje ju je donedavno i predavao, a u svojoj je karijeri snimio 25 igranih filmova, među kojima i "Ritam zločina" Zorana Tadića ili "Sokol ga nije volio" Branka Schmidta, te režirao brojne animirane i dokumentarne filmove.

Prvi je na redu kultni film Ante Babaje "Izgubljeni zavičaj" iz 1980. godine (109′), sniman na Cresu. Glavni junak (Zvonimir Črnko) vraća se na otok svoga djetinjstva na sprovod člana obitelji. Otočki detalji i mali događaji brzo ga, prustovski, vraćaju u djetinjstvo, kad je živio na imanju kontese Valerije, čiji je upravitelj bio njegov otac. Na otoku upoznaje Ines, Valerijinu nećakinju, s kojom razvija emotivni odnos, a s ocem sudjeluje u dnevnim otočkim aktivnostima, berbi grožđa i ribolovu. No, nije baš sve idealno…

Gorana Trbuljaka upoznat ćemo i kao redatelja dokumentarnih filmova, kroz devetominutni dokumentarac "L.E.F." iz 2011. godine. "L.E.F." je akronim za glasoviti slogan Francuske revolucije Liberté, égalité, fraternité (sloboda, jednakost, bratstvo), s kojim je današnja stvarnost u potpunome kontrastu. Trbuljak vješto prikazuje drugačije i tjeskobnije "pobratimstvo lica u svemiru", ono siromašnih i nesretnih ljudi.

I dok je "L.E.F." rubno eksperimentalni film iz roda dokumentarnog filma, "3+3=7"(2016., 8′), kojega kao trećeg po redu gledamo u Art-kinu, hibrid je animiranog i eksperimentalnog filma. Preklapajući sliku i zvuk, redatelj Trbuljak spaja šest svojih animiranih filmova u potpuno novom filmu, pri čemu nastoji istražiti mogućnost istovremenog pripovijedanja šest različitih priča.

Osim u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, dio radova Gorana Trbuljaka s "nikada do sada viđenog rada neviđenog umjetnika" možete razgledati i na ekstenziji izložbe, na panoima na Korzu, postavljenima do 24. travnja.  

Predstavljanje knjige umjetnika "Ovojeizam"

Program u Art-kinu Croatia u utorak započinje u 19 sati, a dan kasnije, u srijedu 17. travnja, u isto vrijeme, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti bit će predstavljena knjiga umjetnika publicirana u sklopu izložbe, koja će predstaviti oveću seriju radova na papiru objedinjenih humorističnim naslovom "Ovojeizam (1971.-1981.)". Dio tih radova, njih oko 120, po prvi je put samostalno izložen upravo na izložbi u MMSU-u.

Sama knjiga obuhvaća 230 radova po izboru samog umjetnika i Tevža Logara, kustosa izložbe, s kojim Trbuljak surađuje već nekoliko godina, a Logar je i autor lani izdane monografije Gorana Trbuljaka. On će i otvoriti razgovor o Trbuljakovu djelovanju koje u ovoj godini navršava okruglu 50. godišnjicu, a priključit će mu se povjesničarka umjetnosti i kustosica Ivana Bago te povjesničar umjetnosti Jerko Denegri.

Komentari