Foto izložba "Čovjek i grad": sudbinski arhiv zajedničkog postojanja

Foto izložba "Čovjek i grad": sudbinski arhiv zajedničkog postojanja Foto izložba "Čovjek i grad": sudbinski arhiv zajedničkog postojanja
Petra Zaverski: Ona plesala je... Petra Zaverski: Ona plesala je...
Kristijan Barbić: Grafiti Kristijan Barbić: Grafiti
Čedomil Gros: Atrij Čedomil Gros: Atrij
Maša Drndić: Okvir za melankoliju Maša Drndić: Okvir za melankoliju

Linda Blažić Mirošević: Neke nove kule babilonske

Uz Svjetski dan urbanizma Fotoklub Rijeka organizira izložbu fotografija „Čovjek i grad 2015.“ U Galeriji Principij bit će postavljena od 7. do 14. studenoga, a predstavlja 56 fotografija. Izložba ima i humanitarni karakter.

Grad i čovjek, čovjek i grad povijesno su, sudbinski i egzistencijalno uvezani. Nerazdvojivost ili sljubljenost je trajna vrijednost čovjeka i grada ma koliko samo naizgled jedan bio mali, a drugi se od maloga grada odmetnuo do megagrada. Fotografija je medij koji možda najbolje, čak sudbinski bilježi i arhivira ljepotu njihovog zajedničkog postojanja, igru nadmetanja moći i veličine čovjeka i grada.

Iz prijavljenih fotografija vidljiv je aktivan odnos autora prema zadanoj temi kroz koju propituje odnos toga naizgled malog i izgubljenog a bezgranično moćnog čovjeka u suodnosu s gradom, bio on Kastav, Vladivostok, Grenobl, Rijeka, Čačak, Barcelona, Prnjavor, Singapur, Dubai, grad Grobnik ili pak Hum. Realitet čovjeka i grada kroz izložene fotografije autori interpretiraju s kulturološkog, povijesnog, socijalnog, egzistencijalnog, zabavnog... aspekta.

Na natječaj se prijavilo 105  autora s 555 fotografija. Ocjenjivali su ih povjesničarka umjetnosti i kustos Branka Arh, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i arhitekt Vladi Bralić. Izložba će biti otvorena u subotu 7. studenog točno u podne, tada će biti proglašeni i autori najboljih radova, a umjesto cvijeća sudionicima ili ulaznice Fotoklubu donesite štogod mislite da bi dobro došlo korisnicima riječke Socijalne samoposluge.

Stručni ocjenjivački sud vodio fotografskim kvantitetama, a što im je bilo još važnije?, arhitekt Vladi Bralić govori ovako:

Bralić: bitno je da vidimo čovjeka koji stoji iza aparata, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari