Fridays For Future je i u Rijeci: školarci p(r)ozivaju za klimu!

Fridays For Future je i u Rijeci: školarci p(r)ozivaju za klimu! Fridays For Future je i u Rijeci: školarci p(r)ozivaju za klimu!
Foto: Luka Stanzl / Pixsell Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Sa sličnog prosvjeda u svibnju u Zagrebu (Foto: Luka Stanzl / Pixsell)

Inicijativa mladih u Hrvatskoj pridružuje se Globalnom prosvjedu za klimu te najavljuju prosvjede u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. U Rijeci će prosvjed početi na Jadranskom trgu u 18 sati, a dio je globalne akcije u više od 100 zemalja.

Slični prosvjedi, na poticaj 16-godišnje švedske aktivistice Grete Thunberg, planirani su u oko 150 država u petak. Cilj je učenika i drugih aktivista progovoriti jednim glasom o izravnim posljedicama klimatskim promjena na planetu. Više o inicijativi Firdays For Future pronađite ovdje.

Tisuće školaraca u petak su na ulicama Australije i azijskopacifičkih zemalja počele globalni štrajk za klimu pozivajući svjetske čelnike da na UN-ovu summitu o klimi donesu hitne mjere kako bi spriječili ekološku katastrofu. 

Uz transparente s porukama "Oceani rastu, ali i mi" ili "Nismo mi počeli krizu, ali se protiv nje borimo", učenici su prosvjedovali u Sydneyu, Melbourneu, Alice Springsu i drugim australskim gradovima. 

Emisije ugljičnog dioksida bile su rekordne lani, unatoč upozorenju UN-ova Međuvladina panela za klimatske promjene u listopadu da emisije moraju biti srezane u idućih 12 godina kako bi se klima stabilizirala. Cilj organizatora prosvjeda je promicati svjesnost na klimatske promjene i tražiti političku akciju za suzbijanje čimbenika koji potiču klimatske promjene.

Planirano je više od 5.000 događaja, a središnji je divovska manifestacija u New Yorku gdje se očekuje 1,1, milijun učenika iz 1.800 javnih škola koji su dobili dopuštenje za izostanak s nastave, prenosi francuska agencija France presse.

U New Yorku će Thunberg, već nominirana za Nobelovu nagradu zbog svog aktivizma za klimu, predvoditi skup ispred sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku. 

Okupljanje u petak uvod je u njujoršku dvotjednu akciju za za klimu. U subotu se održava prvi Summit mladih za klimu u organizaciji UN-a. Uz Gretu Thunberg sudjelovat će 500 mladih ljudi iz Južne Amerike, Europe, Azije i Afrike. U petak 27. rujna, u sklopu Opće skupštine UN-a održat će se još jedan svjetski štrajk za klimu. Poseban summit za klimu predviđen je u ponedjeljak u UN-u na kojem će sudjelovati šefovi država i vlada. 

Fridays For Future je i u Hrvatskoj i u programu Radio Rijeke, a o aktivnostima su govorile organizatorica za Hrvatsku Leonarda Šmigmator i organizatorica okupljanja u Rijeci Ana Maria Štefanac, poslušajte:

Prosvjed za klimu i u Rijeci misli globalno - djeluje lokalno; pripremio Saša Vuksan

Komentari