Fužinarski izletnički brod "Sveti Anton" nasukan na apsurdnim propisima

Fužinarski izletnički brod "Sveti Anton" nasukan na apsurdnim propisima

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Nakon što se pretprošle zime pod teretom snijega na vezu jezera Bajer kod Fužina prevrnuo i potonuo izletnički brod "Sveti Anton", Fužinarci su ga uspjeli popraviti. No, zbog kompliciranih propisa, već mjesecima bezuspješno traže nekog tko je zakonski ovlašten preuzeti kormilo takvog plovila.

Općina Fužine ima izletnički brod u voznom stanju. Planira ga s jezera Bajer prebaciti na jezero Lepenica, no potraga za koncesionarskom tvrtkom ili osobom koja je takvim plovilom ovlaštena upravljati na rijekama i jezerima, zasad ne daje rezultat.

Općinski načelnik David Bregovac je rješenje pokušao naći u Sisku, kao najbližoj ispostavi nadležnoj  za kontinentalnu plovidbu, no tamo je saznao da su čak i umirovljeni kapetani "trbuhom za kruhom" otplovili u Njemačku.

Pokušaj da se problem riješi zapošljavanjem ili doškolovanjem kadrova unutar općinskoga komunalno-trgovačkog društva, "nasukao" se na poprilično kompliciranim propisima - od kandidata se, osim izobrazbe, prethodno traži i polugodišnje stažiranje u sustavu riječne plovidbe.

Dakako, u Fužinama su razmišljali i o tome da angažiraju ovlaštenu osobu s mora. Međutim, propis kojim se zainteresiranima nudila mogućnost relativno jednostavnog prijelaza s morske na plovidbu rijekama i jezerima, ukinut ukinut je.

U takvim okolnostima razmišlja se o mogućnosti preregistracije turističkog brodića u splav, no u tom bi slučaju plovilo smjelo prevoziti samo dvanaest osoba. Očito već pomalo umoran od traženja rješenja, načelnik Bregovac ističe da je, dobije li brodić status splavi, osim općinskog, spreman osobno preuzeti i kormilo "Svetog Antona".

Ne zaživi li ni spomenuta opcija, razmišlja se o tome da, nakon prebacivanja na jezero Lepenica, izletnički brod bude na vezu i postane ugostiteljski objekt. Javlja Nenad Lučić:

Izletnički brod u Fužinama, pripremio Nenad Lučić

Komentari