Fužine: najuspješnija općinska sredina PGŽ-a

Fužine: najuspješnija općinska sredina PGŽ-a

Fuzine, EU projekti (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Tijekom prošle, 2020. godine Općina Fužine je po stanovniku ostvarila 4165 kuna potpora iz fondova Europske unije te je prema tom pokazatelju bila najuspješnija općinska sredina Primorsko-goranske županije i druga, iza Općine Perušić, na listi uspješnosti u Republici Hrvatskoj.

Osim u  demografski poticajne  projekte, poput izgradnje vrtića, Općina Fužine je najviše europskog novca dosad ulagala u jačanje prometne i gospodarske infrastrukture te turističkih sadržaja, a općinski načelnik David Bregovac najavljuje nove kandidature.

Sad su prijavljena dva velika projekta, vezana uz uređenje tržnice i Sportsko-rekreacijskog centra Gmajna u Vratima,  ukupne vrijednosti oko 20 milijuna kuna. Velik je problem vezan uz dio koji se mora financirati iz prihoda  nevelikog općinskog proračuna.

Naime, koliko god prošlogodišnji iznos od 6,6 milijuna kuna europskih potpora zvučao obećavajuće, u Općini Fužine, koja je na posljednjem popisu imala tek nešto više od 1500 stanovnika, skromni prihodi lokalnog proračuna limitiraju brojnost kandidatura, pa načelnik David Bregovac predlaže:

"Država bi, možda, trebala osmisliti poseban fond, namijenjen općinama, koje nemaju dovoljno novca u svom proračunu, a imale su dosad uspješnih kandidatura. Naime, Općina Fužine je uvrštena u visoku kategoriju razvijenosti s indeksom 6. To znači da se nama u velikom broju slučajeva projekt sufinancira sa šezdeset posto udjela, a onih 40 posto moramo osigurati sami, na neki drugi način. "    

Taj će problem proračunskog sufinanciranja europskih projekata, bez državne potpore, postati sve naglašeniji s obzirom da Općina Fužine proračunski i demografski dijeli sudbinu susjednih sredina u Gorskom kotaru.

Komentari