Galerija Kortil poziva autore na sudjelovanje na "Neizvjesnoj izložbi"

Galerija Kortil poziva autore na sudjelovanje na "Neizvjesnoj izložbi"

Foto: Galerija Kortil

Neizvjesna vremena traže "Neizvjesnu izložbu" - mjesto na kojem će umjetnici svojim radovima progovoriti o trenutku u kojem se nalazimo, o pitanjima koje ono pred nas postavlja, o odgovorima koje nemamo, o promjenama i čekanju da se "vratimo" u "bolju" prošlost dok jurimo u nepoznatu budućnost.

Za predlaganje programa potrebno je ispuniti prijavnicu na mrežnoj stranici HKD-a i priložiti fotografiju rada. Ispunjene prijavnice i fotografija rada šalju se na adresu GalerijaKortil2020@hkd-rijeka.hr, a rok za prijavu prijedloga je 15. svibnja 2020. godine. Pristigle prijedloge procijenit će i odabrati stručno Programsko vijeće Galerije Kortil kojeg čine Ivana LucićSonja Švec Španjol i Jolanda Todorović, uz gostujućeg selektora.

"Dinamika svakodnevnog života nas je povukla iz javnog prostora u privatne, a programe kulture iz fizičkih oblika u virtualne. Nastojimo prepoznati ovaj trenutak, nove okolnosti funkcioniranja u njemu, i promišljati u kojem smjeru sagledavati budućnost. A možda je i prilika da se napokon nađemo u sadašnjosti", poručuju iz riječke Galerije Kortil, iz koje pozivaju umjetnike na izložbu radova obilježenih upravo ovim trenutkom.

"Ima li umjetnost svoj komentar, reakciju, odgovor? Prepoznaje li umjetnik ovaj trenutak u svojem prostoru kreacije? Kako i koliko je izolacija djelovala na ionako izolirajuću atelijersku osamu? I je li uopće?", neka su od pitanja upućena umjetnicima. Radovi ne moraju sadržajno biti povezani s aktualnom situacijom, već interpretativno - dakle, da su obilježeni ovim trenutkom, ili aludiraju na njega, ili su nastali ranije, ali ga anticipiraju u sada čitljivom kontekstu, tumače iz galerije.

Umjetnička forma je potpuno slobodna, jedino mora biti prilagođena izlaganju u galeriji. Izložba (ili više njih, što ovisi o odazivu autora) predviđena je za razdoblje od kraja svibnja do početka srpnja ove godine, za sada pod radnim nazivom "Neizvjesna izložba". Namjera je da to bude "prava" izložba, s konkretnim radovima izloženima u fizičkom prostoru.

Pozvani su svi umjetnici koji djeluju na području Primorsko-goranske županije. "Ne obećavamo da će izložbu pratiti tiskani katalog, plakat i pozivnica, ali potrudit ćemo se da informacija o njoj dopre do svakog Riječanina i Riječanke. I šire", obećanje je Galerije Kortil.

Komentari