Gdje god zagrebete arheološki nalaz može biti senzacionalan

Gdje god zagrebete arheološki nalaz može biti senzacionalan

Rijeka nekad davno - Tarsatika (Foto: SREBAK)

Dvanaest panoa na riječkom Korzu do nedjelje navečer predstavlja dvanaest riječkih lokaliteta na kojima su arheolozi proteklih sto godina otkrili važne nalaze. Izložba ima i nekih zanimljivih posljedica, a iako će uskoro završiti, arheološka istraživanja se nastavljaju.

Jedna od posljedica rada na ovoj izložbi je interaktivna karta Tarsatike dostupna na internetskoj stranici srebak.ffri.hr, a tu ćete naći i kratak film "Od Tarsatike do grada Sv. Vida" te prvu 3D rekonstrukciju ranokršćanske bazilike na lokalitetu Pul Vele crikve u Rijeci.

Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci bila je tema kojom su se bavili na Katedri za umjetnost starog i srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta s ciljem da se skupi sva postojeća dokumentacija vezana za arheološka istraživanja, na jednom mjestu okupe saznanja o arheološkim lokalitetima grada te da se na temelju toga pokuša interpretirati ranije slojeve i napravi rekonstrukcija - gdje i ako je to moguće.

Dr. Marina Vicelja Matijašić podsjeća da je izložba dio projekta nazvanog SREBAK - Srednjovjekovna spomenička baština Kavrnera što ga financira Filozofski fakultet u Rijeci i kojem je cilj istraživanje baštine na cijelom području, ali posebno Rijeke jer svi nalazi govore da je grad oduvijek bio zanivljivo i važno urbano središte. 

Na Filozofskom fakultetu postavljena je izložba TECH TOUR, po kojoj vas mogu provesti studenti Katedre za umjetnost starog i srednjeg vijeka, a na kojoj se i sami možete igrati arheologa.

Pregled stoljeća arheoloških istraživanja kaže da su počela slučajnim otkrićima, tijekom priprema za neke nove gradnje, a slično je i danas. Zadnji je primjer uređenje Koblerova trga. Istraživanja su uvijek, bez obzira bila riječ o arheolozima ili amaterima, uvijek vodili entuzijasti. Ali, obzirom da je Rijeka uvijek rasla na živoj jezgri ranijih razdoblja, naglašava Vicelja Matijašić, arheološka istraživanja u Rijeci uvijek su na maloj dubini pod postojećim ulicama i gotovo su uvijek senzacionalna. 

Neka buduća slučajna i namjerna istraživanja možda otkriju štogod i o ranom riječkom srednjem vijeku jer, što se nalaza tiče, vrijeme od 6. do 13. stoljeća je prazan prostor. Poslušajte razgovor s dr. Vicelja Matijašić i asistenticama Palmom Karković Takalić i Petrom Predoević Zadković:

Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari