Gdje se i kako večeras družimo s knjigama i književnicima?

Gdje se i kako večeras družimo s knjigama i književnicima?

Foto: Pixsell

Noć knjige organizirana je u Hrvatskoj peti put, a bit će održana večeras, na Dan hrvatske knjige i uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Više od tisuću programa odvijat će se u 223 grada i mjesta, u knjižarama, knjižnicama, odgojno-obrazovnim ustanovama, muzejima, prostorima udruga.

Ovogodišnja Noć knjige u znaku je obljetnica. U cijelom svijetu obilježava se 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, a za našu književnost posebno je važno cijelo stoljeće otkako je prvi put objavljena knjiga Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić

Na ulicama grada Rijeke od 16 do17 sati članovi čitateljskih klubova Gradske knjižnice Rijeka čitat će na raznim prepoznatljivim gradskim lokacijama. U odjelima i ograncima GKR čitat će se priče, igrati igre, a u Središnjem odjelu u Filodrammatici u 19 sati - Posve ženski Helena Sablić Tomić u gostima. Kjižara Školska knjiga u 18 sati predstavlja dječju enciklopediju DOKEO - Kako stvari rade.

Profilovoj knjižari u centru u 20 sati bit će predstavljena knjiga Ivane Ožbolt Kako koristiti tijelo. Autorica priručnika za cjelovito održavanje zdravlja govorit će o brojnim i zanimljivim primjerima iz prakse te poticajnim pričicama potaknuti goste na razmišljanje, ali i na djelovanje kako bi oslobodili potencijal svojega tjelesnog i duhovnog života.

Sveučilišna knjižnica Rijeka, u kojoj i posudba danas radi do ponoći, u 19 sati Sintija Čuljat govorit će o tome Kako čitati Shakespearea danas?, slijedi kolaž iz Shakespeareovih djela u izvedbi studenata prve godine smjera Gluma i mediji, a postavit će i izložbu starih izdanja Shakespearea iz fonda Sveučilišne knjižnice Rijeka te fotografije studenata Sveučilišta u Rijeci.

Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci i MKD Ilinden - Rijeka, predstavljaju knjigu Pismoto niz vekovite autora Darka Gašparovića, u  knjižnici  gimnazije na Sušaku u  19 sati. U knjižari Ex Libris u 19 sati predstavit će Katekizam zaštite spomenika Maxa Dvoraka, austrijskoga povjesničara umjetnosti i konzervatora češkoga porijekla. Drugi Kvir poetRI program počet će u 20:30 u Klubu mladih. Posebna gošća je Jelena Tondini.

Gradska knjižnica i čitaonica Viktor Car Emin Opatija uz cjelodnevno druženje s mladim čitateljima postavlja izložbu Shakespeare i Cervantes, a učenici Hotelijersko-turističke škole iz Opatije u 18 sati održat će zanimljivu predstavu na engleskom jeziku - Romeo and Juliet. U 19 sati gostovat će Krešimir Mišak, poznati hrvatski novinar i publicist, voditelj popularne emisije Na rubu znanosti.

Gradska knjižnica Bakar od 18 sati nudi susret s autoricom Ivanom Bodrožić. U Gradskoj vijećnici Crikvenice u 20 sati knjigu Ponoćni carpaccio predstavlja Franjo Deranja. Uz knjigu će se družiti i u knjižnicama na Grobinšćini, u Kostreni, Crikvenici, Malom Lošinju...

Komentari