Gen boškarina čuva se i na Krku

Gen boškarina čuva se i na Krku

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivice Mrakovčića u Malinskoj na otoku Krku ima veliko stado krčkog, odnosno istarskog goveda. Obitelj se uzgojem boškarina bavi već 20 godina. Od dvije junice, u početku, zahvaljujući poticajima, danas brine o stadu od preko 70 grla.

U svom OPG-u Ivica Mrakovčić uzgaja i ovce, proizvodi sir, ali najviše pažnje poklanja stadu istarskoga goveda. S ponosom ističe da je to jedno od najveći stada i u Istri i na otoku Krku, na otoku najveće, a na poluotoku jedno od dva najveća.

Uzgoj se na Krku odvija na primitivan način, po sistemu krava - tele. Bit svega je očuvanje matičnih jedinki, odnosno gena, jer ako pasmina padne ispod 50 jedinki, nestaje. Danas je bošakrina na Krkru i u Isti ukupno oko 1000 grla i time je gen spašen. Zato je dobar uzgoj u sustavu poticaja, koji je devedesetih iznosio 5000 kuna za kravu, dvije za tele. Danas se za grlo dobije 2000 kuna, a Mrakovčić tumači da se danas kolač poticaja dijeli na više subjekata.

Krava istarskoga goveda dosegne težinu od 600 do 700 kilograma, a mužjak boškarina i do 1200 kilograma. Meso je iznimne kvalitete, a konzumira se juneće. Agencija za ruralni razvoj u Pazinu otkupljuje od Mrkovčića telad i tovi ih do 500 kilograma. Meso odlazi u restorane specijalizirane za ponudu mesa istarskoga goveda. Da nema te agencije i otkupa, tvrdi Mrakovčić, upitno bi bilo očuvanje pasmine, jer umjesto sadašnjih 70 grla, što je maksimum za uvjete na Krku, uzgajala bi se dva-tri goveda dok se i taj uzgoj ne bi ugasio. Javlja Zdravko Kleva:

Komentari