German Wings odabrao Krk umjesto Plesa

German Wings odabrao Krk umjesto Plesa

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Dok traje štrajk na Plesu, niskotarifna njemačka aviokompanija German Wings koristit će Zračnu luku Rijeka na Krku, dok je Croatia Airlines odabrao udaljeniji splitski aerodrom.

Za razliku od nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa koji se za vrijeme štrajka u zagrebačkoj zračnoj luci odlučio za puno dalju splitsku zračnu luku, njemački niskotarifni prijevoznik German Wings od sutra do završetka štrajka na Plesu za svoje letove koristi Zračnu luku Rijeka.

Najavio je to danas zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić, uvjeren je da je aerodrom na Krku spreman za prihvat zagrebačkih putnika i tereta iako terminal treba hitnu rekonstrukciju. Ne vidimo razlog zbog kojeg je nacionalni zračni prijevoznik odabrao splitsku umjesto trostruko bliže riječke zračne luke, dodao je.

Rijeka ima predstavništvo Croatia Airlinesa kao i Split, a četvorica aviomehaničara iz Splita mogli su se premjestiti u riječku zračnu luku što bi bilo jednostavnije nego da putnici moraju putovati znatno dulje do Zagreba, smatraju u PGŽ-u.

Jutros je u Zračnoj luci Pleso u Zagrebu počeo štrajk u organizaciji koordinacije četiriju sindikata zbog, kako tvrde, nepoštivanja odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuju obveze poslodavca prije i nakon predaje poduzeća francuskom koncesionaru ZAIC.

Sindikalci tvrde da će nakon ZAIC-ova preuzimanja Zračne luke nova tvrtka - Međunarodna zračna luka Zagreb - osnovati šest tvrtki kćeri s minimalnim kapitalom i sumnjivim izvorima financiranja, pa bi radnici mogli ostati bez posla.

Vlada i francuski konzorcij Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisali su u travnju prošle godine ugovor kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu te upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom.

U Zračnoj luci Zagreb otkazani su svi današnji letovi, a normalizacija reda letenja očekuje se u subotu, no ne zadugo - novi je štrajk najavljen za utorak, 26. studenoga. Marko Boras Mandić danas je uputio oštru kritiku nacionalnom avioprijevozniku, ali i Zračnoj luci Zagreb, što nemaju alternativni plan za ovakve situacije:

Komentari