Gerontodomaćice starijim Goranima donose hranu, čiste snijeg, zovu doktora

Gerontodomaćice starijim Goranima donose hranu, čiste snijeg, zovu doktora

Nije se lako probiti kroz goranski snijeg do kuća (Foto ilustracija: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Nakon snježnog i vrlo hladnog početka siječnja, zima je u Gorskome kotaru donijela dodatne teškoće ljudima treće životne dobi. O njihovoj opskrbi ogrjevom, namirnicama i potrepštinama, na poručju Grada Delnica i šest goranskih općina svakodnevno brine služba za skrb o starijim i nemoćnim osobama.

Četrnaestero terenskih djelatnika službe obilazi gotovo 150 kućanstava. U zimskim uvjetima, to nije nimalo lako. Neki korisnici koji ovise od tuđe pomoći žive u udaljenijim selima i zaseocima, a do dijela naselja se mora voziti i po makadamskim putevima, kaže voditeljica Mirna Janeš

Tijekom snježnih zimskih dana, kada je smanjena prohodnost takvih prometnica, na teren moraju zajedno krenuti po dvije gerontodomaćice, jer se zna dogoditi da ponekad dio puta moraju pješačiti i po tri do četiri kilometra. Osim što dostave potrepštine, od snijega očiste pristupne staze i okućnice staračkih kućanstava, a nekima treba dopremiti i vodu. 

U protekih pet godina, koliko služba stacionirana u Delnicama brine o starijim i nemoćnim osobama, zbog obilnoga snijega, a posebice za vrijeme ledoloma prije tri godine, bilo je dana kada je gerontodomaćicama u obavljanju njihova posla morala pomagati Gorska služba spašavanja. Gotovo svakodnevno održavaju se i kontakti s obiteljskim liječnicima korisnika koji ne mogu dolaziti na preglede. Poslušajte prilog Nenada Lučića: 

Komentari