GIIPUJA va Kastve Ronjgovu u čast

GIIPUJA va Kastve Ronjgovu u čast

GIIPUJA (Foto: Kastafsko kulturno leto)

U sklopu 29. Kastafskog kulturnog leta na trgu Crekvina s početkom u 21 sat održat će se koncert projekta "GIIPUJA". U povodu 140-te obljetnice rođenja i 60-te obljetnice smrti velikog hrvatskog skladatelja i melografa Ivana Matetića Ronjgova, čut ćemo zapise iz njegovih zbirki u jazz aranžmanima.

Projekt GIIPUJA na zanimljiv je način povezao hrvatsku glazbenu baštinu s elementima jazz glazbe koja je također nastala iz puka i razvijala se stoljećima. Ime benda ostalo je od radnog akronima - Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima, to se uhvatilo i ostali smo GIIPUJA, tumači vođa kvarteta, kontrabasist Damjan Grbac.

Projekt očuvanja etnografske nematerijalne baštine povezuje etno glazbu Hrvatske, odnosno Istre i Primorja i jazz glazbu koja je popularna i priznata diljem svijeta. Za večerašnji koncert, notne zapise Matetića Ronjgova ustupila je Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov", a aranžmane je napravio Aldo Foško.

Tu je i naš doprinos sa našim autorskim skladbama naslonjenim na istarsku ljestvicu, najavljuje Grbac. U kvartetu GIIPUJA na bubnjevima je Tonči Grabušić, na bas klarinetu Aldo Foško, Damjan Grbac svira kontrabas, a violinu, sopile, okarinu i mih Marko First.

Ulaz je slobodan uz poštivanje epidemioloških mjera, a početak koncerta na kastavskom trgu Crekvina je u 21 sat.
Poslušajte razgovor o jazz interpretaciji autohtone tradicionalne glazbe Istre i Kvarnera:

Damjan Grbac - razgovor, pripremila Neva Funčić

Komentari