GKL Rijeka: prvo dječje kazalište u regiji posvećeno djeci s poteškoćama

GKL Rijeka: prvo dječje kazalište u regiji posvećeno djeci s poteškoćama

Foto: Rijeka 2020

Rijeka i Galway, dvije Europske prijestolnice kulture koje titulu nose 2020. godine, ostvarili su još jednu suradnju, i to kroz edukaciju o senzornom kazalištu namijenjenom djeci s poteškoćama u razvoju. Ono će djelovati u sklopu riječkog EPK programa Dječje kuće.

Glumci lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković sudjelovali su na predavanjima, ali i praktičnom radu s umjetnicima i djecom u Galwayu, a sve na poziv organizacije Galway Autism Partnership i tima Galway 2020. S njima je bila i ravnateljica GKL-a Magdalene Lupi Alvir.

"Naša trojica glumaca lutkara učili su zajedno s kolegama umjetnicima iz Galwaya, vođeni sjajnim redateljem i kazališnim umjetnikom Timom Webbom iz Velike Britanije, posvećenom upravo radu na području interaktivnog kazališta za bebe i malu djecu te djecu s poteškoćama u razvoju. Oduševljena sam njegovim pristupom senzornom kazalištu, finom radu s glumcima i glazbenicima! Moram reći da sam i jako ponosna na izvedbu riječkih glumaca lutkara u predstavi, koju su osmislili i izveli zajedno s kolegama iz Galwayja, i to djeci različitog spektra autizma. Radi se o djeci pripremnih razreda jedne galwayske osnovne škole, u dobi od 4 do 6 godina", kaže Lupi Alvir.

Ističe kako im je želja da svakako nastave suradnju s kolegama iz Galwaya i Timom Webbom. "Gradsko kazalište lutaka Rijeka u svakom slučaju nastavlja svoj rad na području senzornog kazališta za djecu, kao prvo dječje i lutkarsko kazalište u Hrvatskoj, a najvjerojatnije i u regiji, posvećeno upravo kazališnom radu s djecom s različitim poteškoćama u razvoju", naglasila je ponosno Lupi Alvir.

Na radionicama su upili puno novog znanja, potvrđuju glumci. "Senzorno sam kazalište zamišljao kao bazirano uglavnom na pokretu, a voditelj radionice je otvorio vrata sasvim drugom, tekstualnom dijelu na kojeg djeca mogu jako dobro reagirati. Prilikom prezentacije su reakcije djece bile izvrsne i time smo svi bili ugodno iznenađeni. Mogao bih reći da su nam se svima otvorili novi pogledi na ovakvo stvaralaštvo", kaže Alex Đaković.

Njegov kolega David Petrović ističe kako valja obratiti posebnu pažnju na to kako takva djeca razumiju i reagiraju na kazališne efekte i animaciju predmeta. "Već nakon par dana rada i nastupa u osnovnoj školi mogle su se vidjeti promjene kod pojedinaca u smislu pristupa i odnosa glumac - lutka - publika. Njihov iskreni osmijeh i sreća koja je iz njih izlazila, iz mene kao glumca lutkara izvlači ono najbolje i daje smisao mom radu", govori Petrović.

Damir Orlić potpuno je impresioniran ovim iskustvom: "Radili smo u školi s djecom s autizmom, i jezične barijere uopće nije bilo, moglo je trajati beskonačno. Moram reći kako se zadnjih godina moj život potpuno preokrenuo; želim se baviti kazalištem za djecu, i to naročito kazalištem za djecu s posebnim potrebama, što je u današnjem svijetu zanemareno, a prijeko potrebno", naglasio je Orlić.

Komentari