Glagoljska tiskara koja je Rijeku još u 16. st. utisnula na kartu Europe

Glagoljska tiskara koja je Rijeku još u 16. st. utisnula na kartu Europe

Jedan piše, jedan slaže, jedan otiskuje listove. Za pola godine složli su mini knjižnicu! (Foto: Srećko Niketić / Pixsell)

Korona nastavlja mesti po programima i planovima kulturnih djelatnika, ali mi se ne damo. Ovo je naš način da obilježimo činjenicu da je prije 490 godina u Rijeci radila prva tiskara u kojoj je, za manje od pola godine, tiskano šest knjiga - na glagoljici!

Šimun Kožičić Benja - čuli ste to ime, sjećate se nejasno, ostalo je u ladicama znanja u koje ste pospremili školsko gradivo. A riječ je o imenu koje bi trebalo odzvanjati i vašim i pamćenjem grada na Riječini jer je njegova glagoljska tiskara Rijeku stavila na kartu Europe u vrijeme kada je malo gradova tiskaru imalo. 

Iako se službeno govori o dvije godine, Kožičić Benja je, uz pomoć samo dva majstora suradnika, uspio u samo pola godine tiskati čak šest knjiga na glagoljici, a o svemu tome znamo samo iz knjiga koje je otisnuo i koje su sačuvane. 

Na žalost, zbog epidemiološke situacije nismo mogli provjeravati koliko bi mu vremena moglo trebati za slaganje samo jedne stranice jer je manifestacija Benja 2.0 krajem prošle godine svedena na izložbu na panoima na Korzu, ali nadamo se novim inicijativama u kojima će i sadašnji i budući klinci moći stati za tiskarsku prešu sličnu onakvoj kakvu je majstor koristio davne 1530. godine. 

Simon Modrusiensis de Begna je tema, a o njemu i njegovu riječku djelu govori i jedan od tekstova čita Sanja Zubčić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, voditeljica projekta Liber Fluminensis Sveučilišta u Rijeci čija je tema hrvatski jezik u djelima riječkih tiskara do 20. stoljeća. Poslušajte Akademskih kvarat ure:  

Sanja Zubčić Kožičić Benja

Komentari