Glazbeni duo Repicco otvara novu sezonu Festivala Kvarner u Opatiji

Glazbeni duo Repicco otvara novu sezonu Festivala Kvarner u Opatiji

Duo Repicco (Foto: Festival Kvarner)

Festival Kvarner poziva na koncert rane glazbe "Les Neveux de Corelli" glazbenog dua Repicco. Nagrađivani dvojac mladih glazbenika nastupit će u Centru Gervais 25. listopada u 20:30 sati, a zahvaljujući potpori Europske unije, ulaz je besplatan.

Program opatijskog koncerta rane glazbe obuhvaća skladbe iz 17. stoljeća: VeraciniSonata quinta, op. 1;   CouperinConcert Royale No. 2;   WeissPassacaglia in Re maggiore;   CorelliSonata quarta, op. 5;   MatteisFantasia per violino solo;   VeraciniSonata Accademica No. 12 op. 2.

Riječ je o prvom koncertu Festivala Kvarner ove sezone, najavila je direktorica festivala Silvija Fendre te istaknula da je ulaz slobodan zahvaljujući sudjelovanju u novom EU projektu. Europski projekt za profesionalno uključivanje mladih glazbenika i ansambala za ranu glazbu, u kojem je jedan od partnera Festival Kvarner iz Opatije, ostvario je dva milijuna eura EU potpore, što je maksimalni iznos u okviru programa Creative Europe od 2019. do 2023. godine. 

Projekt EEEMERGING+ (Emerging European Ensembles) povezuje devet europskih partnera. Osim Festivala Kvarner iz Opatije, to su Konzervatorij u Ateni, Nacionalni forum za glazbu iz Wrocława, Festival de Torroella de Montgrí u Španjolskoj, Internationale Händel-Festspiele u Göttingenu, Centro di musica Antica della Fundazione Ghislieri u Paviji, Centar za ranu glazbu Riga, National Centre for Early Music u Yorku i Centar kulturnih susreta Ambronay u Francuskoj, kao voditelj projekta kojim se  potiče međunarodna mobilnost i promocija europskih umjetnika. U razdoblju od 2014. do 2018. u program EEEMERGING bila su uključena 32 ansambla i 371 umjetnik iz 25 zemalja.

Festival Kvarner će projekt EEEMERGING+ najaviti koncertom nagrađivanog ansambla za ranu glazbu 25. listopada u Opatiji, rekla je Fendre.

Repicco čine mađarska violinistica Kinga Ujszàszi i norveški lutenist i gitarist Jadran Duncumb. Duncumb je stigao do finala BBC-jevog natjecanja "Mladi glazbenik" te potom školovanje nastavio na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu, gdje je upoznao Kingu Ujszàszi. Ona je nakon završetka Glazbene akademije u Budimpešti ondje bila na postdiplomskom studiju violine. 

Zajedno su kao Duo Repicco bili finalisti natjecanja za ranu glazbu (York Early Music Competition, UK, 2013) te dobitnici nagrade publike iste godine na festivalu Ambronay u Francuskoj, nakon čega nastupaju s najboljim europskim ansamblima i orkestrima. Ulaz na koncert je slobodan. Poslušajte izjavu Silvije Fendre: 

Fendre: Glazbena poslastica, pripremila Neva Funčić

Komentari