Glisiranje još uvijek najčešći prekršaj

Glisiranje još uvijek najčešći prekršaj Glisiranje još uvijek najčešći prekršaj

Svih osam lučkih kapetanija danas provodi pojačan nadzor plovila u sklopu akcije "Sigurnost na moru 2015." Tom akcijom na vrhuncu turističke sezone kada našim morem, uz domaće, plovi i više od 60 tisuća stranih plovila, nastoji se preventivno djelovati i upozoriti na važnost poštovanja svih propisa u plovidbi. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pratio je akciju u zadarskom akvatoriju, a njegov zamjenik Zdenko Antešić u Kvarneru.

"Guten tag... i dalje na njemačkom...ovo je rutinska kontrola koju provodi Lučka kapetanija." Uslijedila je predaja dokumenata, provjera opreme. Sve ispravno.

„To je u redu. Super “ – kaže vlasnik brodice Marcus Berg. „I u Njemačkoj obavljaju se takve kontrole i smatram da je to u redu.„

Djelatnici rapske ispostave Lučke kapetanije Rijeka kontrolirali su jutros plovidbu Barbatskim kanalom. S članovima posade rapske calafurie bio je i zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić.

„Sigurnost nikad nije dovoljno dobra no dobra je vijest da je sad trend smanjivanja broja prekršaja koji se događaju na moru. Vidjeli smo to i danas za vrijeme kontrole u Barbatskom kanalu. Ponašanje nautičara je u skladu s propisima, uz samo jedan izuzetak. Možemo reći da je to rezultat i ovakvih kontrola koje se provode već niz godina.“

U Barbatskom kanalu jutros samo jedan prekršaj - glisiranje blizu obale. To je još uvijek, prema statistikama, najčešći prekršaj u ljetnim mjesecima duž obale - kaže Antešić.

No prekršaje čine i kupači. Jutros je jedan pokušao preplivati Barbatski kanal, na sreću spriječen je u toj, na plovnom putu, izuzetno opasnoj radnji.

Komentari