Gobo iz Mošćeničke Drage leti u penziju

Gobo iz Mošćeničke Drage leti u penziju

Gobovo lansiranje svakako je jedno od najatraktivnijih spaljivanja pusta (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Jedini živući pust - Gobo, kojeg svake godine u raketi lansiraju na Mjesec s mula u Mošćeničkoj Dragi, odlazi u zasluženu mirovinu. Već večeras u nebo ide njegov nasljednik, a još se ne zna tko je.

Pust se na pusni utorak i srijedu spaljuje u mnogim primorskim mjestima. Već jutros pust je spaljen u Opatiji, a u Kastvu je točno u podne presuđeno mićemu pustu pod imenom Zloćko Moćko.

Nakon četrdeset godina, Gobo je zaista zaslužio penziju. Marino Krnetić već je prije nekoliko godina odlučio povući se, ali ipak je odradio sva do današnjeg, okruglog četrdesetog lansiranja. Do sada je izmijenio niz imena, a svake godine utjelovljivao je osobu koja je u negativnom smislu obilježila prošlu godinu. Tek zadnjih godina postao je Gobo jer, kako se kaže u liburnijskom kraju, Gobo je uvijek kriv.

Između triju kandidata Gobo je morao izabrati svoga nasljednika. Tko je to, nije želio otkriti nikome, pa ni slušaocima Radio Rijeke, a saznat će samo oni koji dođu vidjeti tradicionalni draški spektakl. Uz lansiranje rakete, vatromet i smotru pusnih zastava, priprema se u Dragi i gej vjenčanje. Uoči zadnjega leta u nebo u raketi, s Gobom je uživo razgovarala Marijana Smokvina: 

 

Komentari