"Godinu starija, godinu bolja": Tko stari bolje od Francuskinja? Nitko!

"Godinu starija, godinu bolja": Tko stari bolje od Francuskinja? Nitko! "Godinu starija, godinu bolja": Tko stari bolje od Francuskinja? Nitko!
Caroline de Maigret na Chanelovoj reviji u srpnju 2019. u Parizu (Foto: Pixsell) Caroline de Maigret na Chanelovoj reviji u srpnju 2019. u Parizu (Foto: Pixsell)
Ikona pariškog stila: Caroline de Maigret (Foto: Pixsell) Ikona pariškog stila: Caroline de Maigret (Foto: Pixsell)

Caroline de Maigret na Chanelovoj reviji u siječnju u Parizu (Foto: Pixsell)

Naslov "Godinu starija, godinu bolja" mogao bi nas navesti na pomisao kako se radi o priručniku za neke autohtone sorte vina: žlahtinu ili malvaziju, ili možda Bakarsku vodicu. Kad shvatite da su autorice Francuskinje, onda nakratko prvo pomislite na sir, ali vrlo brzo vam sine da govore o - ženama!

Ljepota i privlačnost žene u francuskoj se kulturi oduvijek slavi bez obzira na to koliko žena ima godina - još od Diane de Poitier koja je u 16. stoljeću punih 25 godina bila ljubavnica dvadesetak godina mlađeg kralja Henrija II., pa do sadašnje francuske prve dame Brigitte Macron, koja također ima dva desetljeća dužu biografiju od svog supruga.

Kod nas je u Hrvatskoj situacija po tom pitanju zasad takva da čak ni ova knjiga nije mogla zadržati svoj originalni naslov: "Starija, ali bolja, ali starija". "To je jedna od zabrinjavajućih pojava u našem društvu. Na sastancima uredništva smo zaključili kako u Hrvatskoj taj naslov ne bi dobro odjeknuo. Naime, u Hrvatskoj se žene ne vole uopće prepoznavati u tom pridjevu ‘starija’ pa smo naslov malo 'zašušurili' tako da se može odnositi na sve životne dobi", kaže urednica hrvatskog izdanja Mirna Šimat iz Naklade Znanje.

Autorice Caroline de Maigret i Sophie Mas otvoreno su progovorile o tome kako se žene, usprkos tome što, kako kažu, u određenim godinama više ništa nije kao prije, i dalje zaljubljuju, zabavljaju, prate modu, vode ljubav, izlaze na spojeve, imaju obitelji, posao, ali i samački život i veze za jednu noć. O svemu tome govore bez dlake na jeziku, iz prve ruke, ali uz dozu nenadmašnog francuskog humora i samopouzdanja, pa čak i "bahatosti", kojom prihvaćaju nesavršenosti.

A kako u toj "određenoj dobi" znamo da više ništa nije kao prije? "Kad se probudiš osjećajući se sjajno, a svi ti komentiraju kako djeluješ umorno. Kad odeš dermatologu na pregled madeža, a on ti ponudi da razmisliš o botoksu. Kad ti tridesetogodišnjak koji se pojavi na zabavi ne uputi baš nijedan jedini pogled. Kad već na osnovi njegove osobnosti možeš zaključiti kakav je ljubavnik. Kad je predsjednik Francuske mlađi od tebe", nabrajaju autorice.

Sličnog trenutka u svome životu se dobro sjećam - naime, kad je Plenković postao premijer, upravo sam to pomislila: "Ajme, mlađi je od  mene....!" (Nije to velika razlika, da se razumijemo, ali ipak!) Urednica knjige Mirna Šimat, koja još nema ni 40 (mladica!), kaže kako joj se to dogodilo sad nakon lokalnih izbora kad je u Zagrebu došla na vlast garnitura njenih vršnjaka. Ima u životu tih momenata koji nas iniciraju u novu fazu života (iliti se apgrejdamo): #onokad imate 15 godina, a klinci na ulici vam kažu: "Teta, možete nam dodati loptu?" ili kad mlađe kolegice o klijentici vaših godina govore kao o "starijoj gospođi".

Ili, kako kažu u knjizi, "kad radiš s kolegom koji se rodio one godine kad si ti diplomirala".

Jedna od autorica, Caroline de Maigret, isto je jedna "starija gospođa", ali i ikona francuskog stila i vladarica društvenih mreža. U nedavnom razgovoru za britanski Vogue rekla je kako ova knjiga govori o gorsko-slatkoj tjeskobi koju donosi iskustvo zrelosti, doba kad smo svjesni svoje podulje povijesti, ali se susrećemo i s nekim novim počecima i uspjesima. 

De Maigret i Mas doista su uspjele izbalansirati obje te strane: knjiga je čvrsto na zemlji i ne skriva da godine ipak nose svoje - od naočala za čitanje do nemogućnosti da izdržiš cjelonoćni tulum, da sad ne idemo u neke ozbiljnije probleme - ali istovremeno i otvaraju prostor za optimizam koji nas nosi dalje, na nove teritorije i u nova životna poglavlja.

Pa tako kažu da bi nam trebalo dozvoliti da dvaput ostarimo - prvi nas put to iznenadi, a drugi put bismo znale uživati u vremenu koje imamo. Ova bi nam knjiga mogla pomoći da iz prve faze što prije uskočimo u ovu drugu.

Poslušajte razgovor s Mirnom Šimat, urednicom hrvatskog izdanja knjige "Godinu starija, godinu bolja":

Godinu starija, godinu bolja; pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari