"Goli" - najbolji film 13. Liburnia Film Festivala

"Goli" - najbolji film 13. Liburnia Film Festivala "Goli" - najbolji film 13. Liburnia Film Festivala
"Razred" - redateljica Vesna Čudić i protagonisti filma (Foto: LFF) "Razred" - redateljica Vesna Čudić i protagonisti filma (Foto: LFF)
Najbolji film festivala: "Goli" (Foto: LFF) Najbolji film festivala: "Goli" (Foto: LFF)
Ivana Ostojčić, Rasim Karalić i Igor Bajok (Foto: LFF) Ivana Ostojčić, Rasim Karalić i Igor Bajok (Foto: LFF)
"Lijepo mi je s tobom, znaš" (Foto: LFF) "Lijepo mi je s tobom, znaš" (Foto: LFF)
Lučica u Ičićima (Foto: LFF) Lučica u Ičićima (Foto: LFF)
Mario Papić - posebno priznanje za "Staklene oči" (Foto: LFF) Mario Papić - posebno priznanje za "Staklene oči" (Foto: LFF)
Oliver Sertić i Vesna Čudić (Foto: LFF) Oliver Sertić i Vesna Čudić (Foto: LFF)
Oliver Sertić i Tiha K. Gudac (Foto: LFF) Oliver Sertić i Tiha K. Gudac (Foto: LFF)
"Pismo za Ohio" (Foto: LFF) "Pismo za Ohio" (Foto: LFF)
"Razred" (Foto: LFF) "Razred" (Foto: LFF)
Projekcija filma "Razred" u Ičićima (Foto: LFF) Projekcija filma "Razred" u Ičićima (Foto: LFF)
"Veruda - film o Bojanu" (Foto: LFF) "Veruda - film o Bojanu" (Foto: LFF)

Jedinstveni ambijent LFF-a u lučici u Ičićima (Foto: LFF)

Večeras je u lučici u Ičićima završio 13. Liburnia Film Festival, koji svake godine donosi pregled recentnoga hrvatskog dokumentarnog filma.

Nagrada za najbolji film dodijeljena je filmu "Goli" redateljice Tihe K. Gudac (produkcija Factum). "Film na emotivan i iskren način prožima osobno i javno, i u cjelini predstavlja umjetničko i društveno važno djelo hrvatskoga dokumentarizma", izjavio je ocjenjivački sud u kojem su bili Lejla Dedić, Tatjana Božić, Elvis Lenić, Igor Paulić i Davor Tatić.

Profesionalne nagrade 13. LFF-a su sljedeće: najbolja redateljica je Vesna Ćudić za film "Razred" (Nukleus film). Najbolji snimatelj je Boris Poljak za fotografiju u filmu "Rakijaški dnevnik" (Hrvatski filmski savez), a najbolju montažu potpisuje Dragan von Petrović za film "Goli". Najbolji dizajner zvuka je Martin Semenčić za rad na filmu "Rakijaški dnevnik".

Posebno priznanje u glavnom programu žiri je dodijelio filmu "Staklene oči" redatelja Marija Papića (u produkciji Grupe 7 i Kinokluba Zagreb). 

Publika je pak najboljim filmom proglasila "Lijepo mi je s tobom, znaš" redateljice Eve Kraljević (produkcija Hulahop), dodijelivši mu prosječnu ocjenu 4,68. Borba za glasove publike bila je vrlo tijesna: filmu "Goli" publika je dala ocjenu 4,63, a "Razredu" 4,62.

Najbolji regionalni film festivala je "Veruda – film o Bojanu" riječkog redatelja Igora Bezinovića (HRT) koji je nagrađen "za umijeće stvaranja snažnih emocija minimalističkim redateljskim postupcima". Posebno priznanje u regionalnom programu dodijeljeno je filmu "Pismo za Ohio" delničkog autora Rasima Karalića (u produkciji VIS videostudija).

Liburnia Film Festival od ove je godine uveo i financijske nagrade - po sedam tisuća kuna za najbolji film i nagradu publike, koje su prikupljene preko crowdfunding kampanje na platformi Indiegogo. 

Pred nikad brojnijom publikom prikazana su sveukupno 23 hrvatska i jedan slovenski dokumentarac, od čega ih je 14 bilo u konkurenciji za glavne nagrade. 

Liburnia Film Festival organizira istoimena udruga iz Rijeke u partnerstvu s Restartom i Udrugom Delta, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije i TZ Opatije, Primorsko-goranske županije, Mjesnog odbora i TZ Ičići, drugih pokrovitelja i sponzora te mnoštva prijatelja, stoji u priopćenju Liburnia Film Festivala.

Jelena Androić iz organizacije Festivala kaže da je ovaj, trinaesti po redu, bio najbolji do sada:

Jelena Androić: 13. LFF najbolji do sada, pripremila Nikolina Deranja

Komentari