"Gomirje harmonika mundial" kao uvod u veliki riječki Porto Etno festival

"Gomirje harmonika mundial" kao uvod u veliki riječki Porto Etno festival

Foto ilustracija: Pixsell

Majstori harmonike okupit će se danas i sutra na prvom izdanju glazbenog festivala "Gomirje harmonika mundial". Glavni gosti su renomirani glazbenici i harmonikaši Ante Mamula i Aleksander Ipavec, kojima će se pridružiti i Porto Etno orkestar s vrhunskim jazz i etno glazbenicima Rijeke i Kvarnera.

U petak u 18 sati, u dvorištu najzapadnijega pravoslavnog manastira u Europi, recital za harmoniku izvodi virutozni mladi harmonikaš, Riječanin na glazbenom studiju u njemačkom Freiburgu Ante Mamula. U subotu će pak u Domu kulture istaknuti solist, edukator i skladatelj iz Trsta Aleksander Ipavec poslijepodne održati majstorsku radionicu harmonike, a navečer nastupiti sa sudionicima radionice i glazbenicima okupljenima u Porto Etno orkestar.

Taj orkestar čine vrhunski jazz i etno glazbenici Rijeke, Kvarnera i Istre: voditelj je Zoran Majstorović (koji svira arapsku lutnju, saksofon, mandolinu, ukulele i električnu gitaru), na bubnjevima je Branimir Gazdik, Bojan Skočilić svira kontrabas i bas gitaru, za klavirom i klavijaturama je Dorian Cuculić, gitarist je Zvonimir Radišić, Robert Mikuljan svira trubu i krilnicu, a tu je i saksofonist Luka Vrbanec.

Koncert počinje u 20 sati, a organiziran je i besplatni autobusni prijevoz iz Rijeke - autobus kreće u 18:30 sati sa Žabice i vraća se u 23 sata iz Gomirja.

Tri programa - u Gomirju, Čavlima i Vrbniku - koja čine pretprogram Porto Etno Festivala, spoj su dvaju programskih pravaca Rijeke Europske prijestolnice kulture. Jedan je programski pravac, "Kuhinja različitosti", posvećen migracijama i manjinama kroz neobičan spoj glazbe, kulinarstva, umjetnosti i aktivizma, dok drugi, "27 susjedstava", okuplja kvartove, mjesta i manje gradove Rijeke i okolice koje povezuje sa susjedstvima u zemljama Europske unije.

"Gomirje harmonika mundial" održava se po prvi puta, s namjerom da se održava jednom godišnje. Dio je bogatog programa "zagrijavanja" uoči početka velikog riječkog festivala svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno, koji se održava prvoga punog vikenda u rujnu. Nakon Gomirja, zagrijavanje se nastavlja u Čavlima i Vrbniku.

"Zvončarska simfonija" na rasporedu je u petak 23. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima, gdje će od 20:30 sati zajedno nastupiti Karlovački bubnjari i Grobnički dondolaši. Bit će to, po svemu sudeći, moćna i bučna predstava! Dan kasnije, u Vrbniku na Krku, od 21 sat očekuje nas eko-etno muziciranje na glazbalima od recikliranih materijala, Vrbenski sopci, electro-rock fusion band Marka Želea i zbor Vrbenskih kanturica.

Veliki Porto Etno festival u Rijeci očekuje nas od 6. do 8. rujna na tri lokacije u gradu, uz više od stotinu world music glazbenika (glazbeni voditelj festivala je Zoran Majstorović), i ponudu jela dvadesetak svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i županije te naši sugrađani podrijetlom iz čitavoga svijeta (voditeljica gastronomskog dijela programa je masteršefica Srđana Jevtić). Opširnije o festivalu pogledajte ovdje.

Komentari