Goran Blažević: od Jordana do Umaga pješke, rutom sirijskih izbjeglica

Goran Blažević: od Jordana do Umaga pješke, rutom sirijskih izbjeglica

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Iz Jordana do rodnog Umaga propješačio je Goran Blažević, a sve kako bi u misiji "Solidarity walk 4km/h" ukazao na probleme sirijskih izbjeglica i dezinformacije koje iz svjetskih medija stižu o njima. Hodao je pet mjeseci i prešao tri tisuće kilometara.

Hodao je zimi jer ljeti radi u turizmu. Putovanje je opisao u knjizi "Svilim"- što je ime koje su mu nadjenuli beduini, a znači  "Onaj koji nosi mir". Knjigu je predstavio sinoć u trsatskom odjelu Gradske knjižnice Rijeka. Ono što je prvo upalo u oči jest sastav sinoćnje publike - puno mladih s puno pitanja o putovanju. Zanimalo ih je čuti mnogo više nego što je Goran Blažević u jednoiposatnom izlaganju stigao iznijeti.

"Jedna od prvih predrasuda s kojom sam bio suočen prije ovog puta je ta da je npr. Jordan opasna zemlja, da će mi netko otfikarit glavu itd., a zapravo nisam vidio sigurnije  i gostoljubivije zemlje", svjedoči Blažević. "Nakon što mi je jedan slučajni poznanik na ceduljici napisao tko sam i zašto putujem, vrata su mi posvuda u zemlji bila otvorena i svi su me primali na konak - to je jedna od dužnosti zapisanih u islamu, samo je trebalo pokazati papir", pripovijeda putopisac.

"Najveći strahovi na mome putu bili su od kiše i pasa lutalica. Naposljetku sam pokisnuo do kože na Hvaru, našem najsunčanijem otoku, a jedini pas koji me napao bio je psić u Živim bunarima, čija vlasnica udomljuje putnike namjernike", govori kroz smijeh Goran. "Ono što je neprocjenjivo jest da hodajući upoznaješ sebe. Imaš puno vremena za razmišljanje, a osim toga, u situacijama gdje srećeš nepoznate ljude, nastupaš bez ograda i uloga koje igraš u svakodnevnom životu - ono si što jesi", tumači.

"Moje putovanje je bilo slično onome koje su prolazile izbjeglice, s tom razlikom da sam u svakom trenutku mogao prekinuti neizvjesnost i vratiti se normalnom životu, što oni ne mogu. Mnogo novca koje za njih izdvaja Europska unija izgubi se negdje usput, a oni su izloženi ucjenama i prevarama onih koji ih prebacuju u sigurne zemlje. Tako bi, na primjer, u pravilu pilot čamca nakrcanog ljudima na dvjesto metara od obale iskočio i doplivao natrag, a njih prepustio nemilosti mora, iako su većina neplivači. Svojom sam rutom htio senzibilizirati javnost za tu humanitarnu katastrofu", rekao je Goran Blažević jučer na gostovanju u trsatskoj knjižnici. Poslušajte što je još ispričao u razgovoru s Albertom Petrovićem:

Goran Blažević: od Jordana do Umaga pješke, rutom sirijskih izbjeglica, pripremio Albert Petrović

Komentari