Goran Filipec svira Čajkovskog

Goran Filipec svira Čajkovskog Goran Filipec svira Čajkovskog
Kah Chun Wong Kah Chun Wong

Goran Filipec (Foto: HNK Zajc)

Simfonijski koncert orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca pod dirigentskim vodstvom mladog maestra, gosta iz Singapura Kaha Chuna Wonga, a pod nazivom "Goran Filipec svira Čajkovskog" održat će se u riječkom kazalištu večeras u 20 sati.

Goran Filipec, jedan od najistaknutijih hrvatskih pijanista, rođen u Rijeci, uz riječki će orkestar, izvesti Čajkovskog i to njegov glasoviti Koncert za klavir i orkestar u b-molu br.1. Čajkovski ga je skladao je u razdoblju od studenoga 1874. do veljače 1875. godine i revidirao ga još dva put. Nikolaj Rubinstein, pijanist kojeg je Čajkovski priželjkivao kao izvođača, najprije je djelo kritizirao, ali je kasnije odbacio optužbe i postao njegov gorljiv zagovornik. Koncert je postao jednim od najpopularnijih djela Čajkovskoga i danas pripada najpoznatijim klavirskim koncertima uopće!

U prvom dijelu koncerta, maestro Wong i riječki orkestar publici će ponuditi još jedno iznimno poznato klasično djelo: Simfonijske plesove Sergeja Rahmanjinova, trostavačnu orkestralu suitu. Završeni 1940. godine, Plesovi su posljenja autorova kompozicija i čudesnim harmonijama predstavljaju skladateljev kasni stil. Skladajući ih, Rahmanjinov se prepustio nostalgiji za Rusijom intenzivnije nego u Trećoj simfoniji, a omogućili su mu i da efektno sumira životnu fascinaciju crkvenim pjesmama.

Komentari